Rolex Submariner 14060M – Det perfekte hverdagsur

Rolex Submariner 14060M

For lidt mere end fire år siden startede min jagt på det ur, der endte med at blive favoritten i min samling, nemlig Rolex Submariner 14060M.

Jeg havde forinden ejet og senere solgt et Rolex SeaDweller 16600. SeaDwelleren var mit første Rolex og jeg var rigtig glad for uret. Datofunktionen var praktisk og fraværet af Rolex’ cyclops gjorde uret mere stilrent. Vandtætheden helt ned til 1220 meter var også fascinerede i sig selv.

Jeg blev dog aldrig helt tilfreds. Det var små detaljer, der generede mig. Urets højde på 14,5 mm gjorde uret svært at have på under en skjorte. Datovinduet ødelage også urets symmetri. Selvom det var små ting, var det alligevel skår i ejerglæden. Uret var ikke helt perfekt.

Udvælgelsesprocessen – Rolex Submariner 14060M

Derfor besluttede jeg at sælge SeaDwelleren og jagten på det perfekte ur begyndte. Dette ledte mig til det klassiske Submariner. Submarineren virkede som det oplagte valg – den besad det samme designmæssige DNA som SeaDwelleren, men i en mindre og mere destilleret form. Præcis hvad jeg søgte.

Valget om date eller no date var nemt for mig. Datovinduet på SeaDwelleren irriterede mig, så den mere markante dato på en Submariner, ville jeg helt sikkert ikke kunne forlige mig med.

Rolex Submariner 14060M

Dernæst stod jeg overfor valget mellem de forskellige referencer af den legendariske model. Jeg ønskede et ur som jeg kunne bruge uden at skulle bekymre mig om et skrøbeligt værk. Derfor gik jeg efter en af de nye referencer.

På dette tidspunkt havde den nuværende Submariner 114060 været på markedet i et par år. Jeg overvejede den kraftigt, men den nye maxi-case, mere markante skive og visere samt keramiske krans, var ikke mig. Den nye model havde ikke samme underspillede natur som de ældre referencer. Den tykkere urkasse var heller ikke så elegant.

Derfor faldt valget på den udgåede reference, 14060M. Dette ur rummer for mig alt det, der gør Rolex til det, det er i dag. Uret deler DNA med Rolex’ store bagkatalog af nogle af verdens bedste dykkerure. Det er ure, der er designet med et specifikt formål for øje. Deres formsprog er underspillet og de skriger ikke ‘dyrt ur’. Alt dette var noget som jeg synes den nye 114060 bevægede sig væk fra.

Jagten på det perfekte hverdagsur

Da Submariner 14060M havde været udgået i et par år, måtte jeg ud på brugtmarkedet for at finde et eksemplar. Jeg vidste, at jeg sandsynligvis ville beholde uret i mange år og at det skulle være mit hverdagsur. Derfor ville jeg gerne have et ur, der var i så god stand som muligt.

Jeg kiggede lidt rundt hos de danske forhandlere af brugte ure, men fandt ikke noget, der helt levede op til mine krav. Jeg kiggede selvfølgelig også på chrono24. Efter noget tids søgen fandt jeg et et 14060M, der så ud til at være i god stand. Jeg købte det, men da det kom frem, var der et par ridser i kransen, som ikke var synlige på sælgers billeder.

New old stock 14060M

Jeg solgte hurtigt uret videre og jagten fortsatte. Jeg indså at det nok ville blive umuligt at finde et brugt ur, der levede op til mine ønsker til standen. Derfor besluttede jeg mig for, at finde et Rolex Submariner 14060M som var NOS.

Nos står for “New old stock”. NOS betegner et ur der er fuldstændigt som da det forlod fabrikken – stadig i plastik og helt uberørt, men solgt efter uret udgik af produktion. Det er klart, at jo længere der går efter et ur udgår af produktion, jo sværere bliver det at finde ægte NOS eksemplarer.

Rolex Submariner 14060M

Allerede dengang, blot et par år efter 14060M’en var udgået, var det næsten umuligt at opstøve et eksemplar, der aldrig havde været brugt.

Efter en periode med daglige besøg på Chrono24 lykkedes det endelig at finde en NOS 14060M. Det befandt sig i Holland og heldigvis hos en second hand forhandler med et godt rygte. Uret blev købt hjem. Da jeg modtog det, kunne jeg med det samme mærke, at det var den helt rigtige beslutning at købe et NOS ur. Standen og uret var perfekt.

Om at skabe sin egen historie med et nyt ur

Prisen var i den høje ende på det tidspunkt, da et NOS eksemplar altid vil koste mere. Sælgeren havde svært ved at forstå, at jeg ville betale så meget ekstra for et ur i plastik og så bare hive plastikken af og bruge det.

De vilde prisstigninger på Rolex de seneste år, har dog gjort at jeg allerede i dag, ville få en pæn fortjeneste på uret, hvis jeg solgte det i dag, selvom jeg betalte en høj pris dengang.

Rolex Submariner 14060M

Det handler dog ikke om fortjeneste for mig. Grunden til at jeg valgte et ur, der kom som new old stock, var at jeg ønskede et ur i perfekt stand uden ridser. Jeg har ikke noget imod ridser eller patina. Det er med til at fortælle en historie om uret og dets ejer, samtidig giver det også uret karakter og personlighed.

Jeg foretrækker dog, at den historie som uret fortæller er min. Jeg har aldrig helt forstået appellen ved stærkt patinerede ure. De er super flotte og fortæller ofte en interessant historie. De kan være meget spænende at læse om og smukke at betragte, men idéen om at bære rundt på en anden mands historie, taler ikke til mig.

Hvor spænende et urs historie end måtte være, ville jeg føle, at jeg smykkede mig med lånte fjer, ved at bære et ur, der havde fået dets karakter i kraft af en andens bedrifter. Så vil jeg meget hellere være den første, der tager et ur i brug og give det min egen historie. På den måde føler jeg, at uret bedre afspejler mig og mit liv.

Rolex Submariner 14060M – Mine tanker efter fire år

Efter at have ejet mit Submariner 14060M i lidt over fire år, må jeg sige at jeg er rigtig glad for købet. Uret lever op til alle mine forventninger til det perfekte hverdagsur – Submarineren er hårdfør, stilren, og passer til alle situationer.

Det stilrene design gør, at jeg aldrig skal tænke på om uret passer til det tøj, jeg har valgt. Submarineren går lige så godt til en t-shirt som til en skjorte. Selvom det er en meget genkendelig model, tiltrækker uret sig ikke for meget opmærksomhed fra det utrænede øje. Dette er en kvalitet, som jeg sætter stor pris på.

Rolex Submariner 14060M

Submarineren er ligeledes et robust dykkerur. Det betyder at jeg ikke behøver bekymre mig om uret i løbet af dagens aktiviteter. Det kan sagtens klare at jeg støder det mod en dørkarm, lidt vand fra opvasken samt bump og stød på cykelturen til og fra arbejde. Den viden, at mit ur kan holde til alle aspekter af min hverdag, gør at jeg bare kan nyde uret uden at bekymre mig unødigt.

Efter fire år som mit foretrukne hverdagsur, har 14060M’eren selvfølgelig fået de første spor efter brug, men overordnet set er det stadig i næsten perfekt stand, hvilket siger noget om urets holdbarhed.

Nogle vil sige at Submarineren er lidt kedelig på grund af det enkle design. En gang imellem vælger jeg da også et andet ur, når jeg synes der skal “ske lidt mere”, men der går aldrig længe, før jeg igen vender tilbage Submarineren med fornyet beundring.

Dette for mig er en af Submarinerens største styrker. Selvom jeg har båret uret i fire år, er jeg aldrig blevet træt af det. Dette vidner om urets ikoniske design og tidløshed. Submarineren har i store træk set ud på samme måde i årtier, men er stadig en af de mest populære ure, der findes.

Rolex Submariner 14060M

Når jeg tager mit Rolex Submariner 14060M om håndledet efter det har ligget i kassen i en periode, får jeg en helt speciel følelse, som der ikke rigtigt er andre ure, der har kunne genskabe. Det føles bare helt rigtigt, når jeg lukker låsen og retter uret til på mit håndled. Uret sidder komfortabelt om mit håndled, størrelsen er helt rigtig og designet er perfekt.

Det er derfor jeg bliver ved med at vende tilbage til Submarineren. Det er bare altid det rigtige valg, lige meget hvilke udfordringer dagen bringer. Det er denne kvalitet, der gør Submarineren til det perfekte hverdagsur.

Husk at følge Ure Til Tiden på Facebook og Instagram, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebook-siden her og Instagram-siden her.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.