40 Kommentarer

En guide til køb af det første ur

Rolex SeaDweller
Rolex SeaDweller
Forfatterens første ur, Rolex SeaDweller ref. 16600.

Som ny inden for urverdenen kan det virke uoverskueligt at købe sit første ”rigtige” mekaniske armbåndsur (se ordbog for forklaring her). Der er mange nye begreber, en overvældende mængde producenter og mange forskellige urtyper. Derfor har jeg skrevet en guide til det første ur med henblik på at hjælpe dig som førstegangskøber til at træffe det bedste valg. Jeg vil derfor gennemgå nogle af de overvejelser man bør gøre sig, inden man investerer sine hårdt optjente sparekroner.

Hvad koster det?

Som det første bør man fastlægge sit budget. Mekaniske ure starter omkring 3.000,-  til 5.000,- for de billigste og slutter ved mange millioner for de dyreste. Vil man have et ur fra et af de mere kendte mærker som f.eks. Omega eller Tag Heuer, bør man afsætte omkring 10 til 20.000,- som minimum. Vil man have et Rolex starter disse omkring 40.000,-. Ure kommer i alle prisklasser og selv inden for de enkelte mærkers sortiment, findes der store prisforskelle. Eksempelvis starter Omega ved omkring 20.000,- for deres Seamaster Diver-serie og går helt op til 250.000,- for de dyreste Planet Ocean-ure. Så man kan altså kun sjældent definitivt placere et urmærke i én prisklasse. Som tommelfingerregel hænger pris og kvalitet sammen op til omkring 30.000,- til 40.000,-, derefter får man ikke flere eller bedre funktioner, men håndværk og materialer koster dyrt, når vi taler ure.

Brugt eller nyt?

Når man første gang hører de høje priser, er det nemt at blive skræmt og spørge sig selv, om man mon skal være mangemillionær for at samle på mekaniske ure. Denne myte kan jeg dog med det samme aflive. Ovennævnte priseksempler er nypriser, hvilket har meget at sige. Som regel handles brugte ure til mellem 10 – 70% af nyprisen, afhængig af alder, mærke og stand. Der er altså store besparelser at gøre sig, hvis man handler brugt, hvilket langt de fleste urentusiaster gør. Derfor er det også noget af det første man bør beslutte sig for, inden man køber et ur.

Der er fordele og ulemper ved begge dele, som man bør overveje. Køber man et nyt ur fra en forhandler, får man glæden ved at eje et ur fra begyndelsen og undgår de typiske brugsspor der følger med et brugt ur. Man er sikker på at uret er i orden og chancen for at blive snydt er nærmest ikkeeksisterende. Bagsiden af medaljen er så, at man må tage et stort tab, hvis man en dag skulle beslutte at sælge det. Det er generelt meget få mærker, der holder deres værdi.

Derfor vælger mange at se sig omkring på brugtmarkedet, hvor man kan få meget mere for sine penge, hvilket er hovedargumentet for at handle brugt. Derudover er udvalget af brugte ure større, da man har adgang til næsten alle modeller fra alle årgange modsat butikkerne, der som regel kun ligger inde med de nyeste kollektioner. Dog skal man se sig for inden man lægger sparepengene hos den første og bedste annoncør. Som nybegynder er det nærmest umuligt at se forskel på en god kopi og den ægte vare. Det kan også være svært at vurdere standen og dermed en rimelig pris.

Derfor anbefaler jeg, at man som førstegangskøber handler hos en af de forhandlere, der har specialiseret sig i handel med brugte ure. Det er måske en lille smule dyrere end privathandel, men du er langt mere sikret som køber. Du får blandt andet to års reklamationsret, hvilket du ikke har ved privat handel. De danske forhandlere af brugte ure er generelt anbefalelsesværdige. Jeg kan ikke påstå, at jeg har handlet med dem alle, men jeg har aldrig hørt om nogle, der er blevet snydt af en velrenommeret forhandler. Det danske ur-community er relativt lille, så det rygtes hurtigt, hvis en forhandler er underlødig. Hvis du er i tvivl, skal du være velkommen til at kontakte mig for erfaringer med danske forhandlere af brugte ure.

Kendte eller nye mærker?

Som førstegangskøber kan det være fristende at købe et billigt, nyt mekanisk ur på nettet fra en ny producent. Disse kan være rigtig gode ure, der kan tjene dig i mange år frem. Et ur med et gennemprøvet ETA-værk (se ordbog for forklaring her) kan tjene dig fuldt ud på højde med dyrere inhouse-værker (se ordbog for forklaring her) fra de kendte producenter, men du kan også være uheldig at købe katten i sækken. Derfor bør du sætte dig grundigt ind i, hvad du køber så du ikke ender med en masse skuffelser. Der findes mange producenter, der laver gode, gedigne mekaniske ure i prisklassen 5.000,- til 10.000,-, men der er også producenter, der sælger noget skrammel og markedsfører det som fine schweziske værker. Du bør læse anmeldelser og generelt forhøre dig rundt omkring på nettet, og er tilbagemeldingerne positive, kan du handle med ro i sindet. Du bør helt klart også følge med her på bloggen, hvor der vil komme mange anbefalinger til gode ure i budgetklassen.

Du kan også vælge at gå efter et af de mere velrenommerede mærker, hvor du ved hvad du får. Disse vil typisk også være en bedre investering, hvis du en dag skulle beslutte dig for at sælge. Desuden har de en højere ”genkendelsesfaktor”, hvilket også kan have betydning for nogle.

Hvilken type ur skal jeg vælge?

Hvilken type ur du skal vælge afhænger naturligvis helt og holdent af smag og behag og måske en lille smule af behov. Der findes mange slags ure, så der er helt sikkert noget, der vil falde i din smag. Du skal tænke over, at dit ur skal passe til den stil du kører til hverdag, hvis du agter at benytte det hver dag, hvilket de fleste vil med deres første ur.

Sports- og dykkerure egner sig bedst til det lidt mere afslappede hverdagsdress. Desuden er disse typer af ure designet med henblik på at blive brugt hver dag, så de er mere robuste end et dressur, der bare skal se godt ud sammen med jakkesættet.  Et Rolex SeaDweller som er vist i begyndelsen af indlægget, vil formentlig holde lige så længe som dig, hvis du blot får det serviceret en gang imellem. De er designet til at klare en tur på havets bund, så de overlever også opvasken. Det er derimod langtfra alle dressure, der er vandtætte, så med disse skal man tænke lidt mere over, hvad de kan tåle. Så overvej hvad dit kommende ur vil blive udsat for og vælg et ur der matcher dine behov.

Du bør også overveje, hvilken stil du ønsker. Skal uret være på læderrem eller lænke? Skal det være i guld, stål eller noget helt tredje? Skal der være mange funktioner på skiven, eller ønsker du et renere mere enkelt look?

Et typisk dressur fra Jaeger-LeCoultre.
Et typisk dressur fra Jaeger-LeCoultre.

Overordnet kan man sige, at jo mere enkelt et ur du vælger, jo flere sammenhænge kan du benytte det i. Typiske dressure er meget enkle, nogle kun med to visere, andre lidt mere komplicerede med sekundviser og dato. De kommer som oftest på læderrem og har et meget klassisk udseende, derfor komplimenterer de fint et lidt mere formelt eller stilfuldt look.

Sports -og dykkerure er mere gængse og går lige så godt til T-shirt som til skjorte. Der er delte meninger om, hvorvidt man kan anvende et dykkerur sammen med et jakkesæt. Det afhænger af din smag og stil, men et godt råd er at vælge et dykkerur med et stilrent og enkelt design, hvis du også ønsker at bruge det i mere formelle situationer. Eksempelvis mener jeg godt, at et Rolex Submariner kan gå til jakkesæt da det er et understated ur, der nemt glider under radaren, men jeg ville aldrig anbefale de større mere ”klodsede” dykkerure i en sådan situation. Så tænk over hvordan et givent ur vil passe til din stil, inden du beslutter dig. De fleste vælger at have flere forskellige typer, så de har et ur til forskellige lejligheder.

God jagt

Dette var en gennemgang af de mest basale overvejelser, man bør gøre sig før man investerer i et nyt ur. Der kan siges meget om det at købe sit første ur, men med denne guide i hånden, burde du kunne undgå de største faldgruber. Tilbage er blot at ønske dig god jagt på drømmeuret. Har du spørgsmål eller erfaringer du vil dele, er du velkommen til at lægge en kommentar i kommentarfeltet nedenunder.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

40 Kommentarer

  1. Hej Morten.
    I en fremskreden alder er lysten til et luksus-ur blevet uimodståelig.
    Jeg har gjort grundige studier, og er kommet frem til at det skal være at Lange & Soehne 1, timezone-ur.
    Hos importøren Ole Mathiesen er listeprisen 360 tus., en slat må man sige. Jeg har foranlediget heraf studeret nettet grundigt og kan se at der tilbydes ubrugte tilsvarende L&S-ure til voldsomt lavere priser.
    Via Chrono 24 har jeg haft kontakt med en tiltalende englænder, jeg har mødt ham i London, har set uret der er produceret i aug 18 og er ubrugt, ved hvor han bor, studeret hans hjemmeside, og har sågar set hans selskabs seneste annual-report, det ser helt rigtigt ud. Men det jeg ikke kan få ud af hovedet er, hvordan kan det gå til at dette ur kan erhverves 130 -140 tus billigere, og dette prisniveau er ikke et særsyn, der er på C24 vel ca 10 ubrugte ure i prisklassen 220 til 270 tus? Jeg kan ikke forstå det, og jeg har ikke kunnet få en forståelig forklaring bortset fra momsforskelle, byttehandler o. lign.
    Findes der i øvrigt nogen der vil besigtige uret og sige god for ægtheden, evt. mod gode ord og betaling.

  2. Hej Morten

    Jeg overvejer at købe et mekanisk ur for første gang. Er lidt fascineret af mekanikken. Men det store problem er også, at de ikke er så nøjagtige som de ure med batteri, jeg er vant til at gå med. Jeg kan jo gå op i Rolex-Omega-klassen for at få et, der er så nøjagtig som muligt. Men kan man også få nogle der er billigere der er lige så nøjagtige? Ved godt at man kan få ure fra fx Tissot til 5-6000 der er certificerede som Chronometer-ure. Men her taler vi jo også om en tolerance der siger -4 til +6 sek pr døgn. (6 sek per døgn bliver til over en halv time på et år) Kan det virkelig ikke blive bedre til en god pris?

    1. Har haft akkurat samme overvejelser. Er godt nok hoppet med på vognen med de nævnte ure.
      Men har købt et hos danske About Vintage 1971, et urværk, ETA 2824-2 automatik
      Et ur jeg ventet mig meget af og er til at komme til for relativ få penge i forhold til de andre:-)

  3. Tak for en rigtig god blogpost.

    Jeg har egentlig aldrig rigtig gået med ur, men er for nyligt begyndt på det, da jeg synes det er et praktisk smykke.

    Jeg har kig på et Daniel Wellington dameur https://www.luxtime.dk/shop/daniel-wellington-classic-13825p.html da jeg synes det er et flot klassisk ur. Ved godt at det ikke er det dyreste ud man kan finde, men hvad jeg har kunne læse mig frem til så skulle kvaliteten være fin nok. Har også kig på et Skagen dameur: https://www.luxtime.dk/shop/skagen-hagen-13203p.html

    Så nu skal jeg bare bestemme mig så jeg kan få udvidet min ursamling 🙂

  4. Hej Morten
    Der er en del snak om Rolex men hvad med Breitling, jeg overvejer at købe et Men er meget i tvivl om det skal skal være mekanisk eller quarts, synes ikke at der er stor prisforskel.

    1. Hej Michael

      Tak for din kommentar. Jeg beklager det sene svar, der har ikke været så meget tid til ure på det seneste. Jeg ved ikke om det stadig er aktuelt, men i så fald er her er et svar.

      Om uret skal være mekanisk eller quartz er svært at sige. De har begge sine fordele og ulemper. Et quartz-ur er mere præcist, billigt at servicere og mere holdbart. Et mekanisk værk er på den anden side lidt mere interessant, har noget sjæl og historie, men kan være dyrt at servicere.

      Vær her opmærksom på, at Breitling ikke har det bedste ryg for deres service. Det tager ofte rigtig lang tid og er dyrt, hvis det ikke laves på garantien. Derfor er det en god ide, at sikre sig, at urmageren du køber uret ved selv kan servicere det, så du undgår at det skal sendes til Breitling.

      Håber det kunne bruges.

      Vh,
      Morten Egholt.

  5. Hej Morten,

    Jeg kigger på et brugt Rolex ur, model DateJust Steel.
    Jeg har pt. to ens ure i kikkerten, det ene fra 1972 med plexiglas (22.000 kr.), det andet fra 2004 med safirglas (28.000 kr.). Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal vælge.
    Hvad tænker du omkring fordele og ulemper ved de to modeller?

    Mvh Maria

    1. Hej Maria

      Tak for din kommentar. Jeg beklager det sene svar, der har ikke været så meget tid til ure på det seneste. Jeg ved ikke om det stadig er aktuelt, men i så fald er her er et svar.

      Hvis du ellers synes lige godt om de to ures udseende og prisforskellen ikke betyder det store for dig, ville jeg anbefale dig uret fra 2004. Det har safir glas, hvilket er meget mere robust samt ridsefrit. Et ur med plexiglas skal jævnligt poleres for at være pænt. Derudover har uret fra 2004 et bedre værk, der er mere robust og holder tiden bedre. Det er sandsynligvis også mindre servicekrævende end uret fra 1972.

      Håber det var til hjælp.

      Vh,
      Morten Egholt.

  6. Hej Morten

    Efter at jeg har erhvervet mig et Omega Seamaster 300m, ref 22.20.8000, og har haft det i et år, er jeg nok kommet dertil, at jeg går efter et Rolex Submariner. Som ” gammel” sportsdykker, har det altid været drømmeuret.
    Er dog i tvivl om det skal være model 14060, 14060M eller 114060.
    Kan du fortælle mig forskellen på disse modeller, og måske og prismæssig?

    PS. Jeg har med stor glæde læst din fine hjemmeside.

    1. Hej Ole

      Det glæder mig, at du læser med. Jeg kan godt forstå, at du som dykker gerne vil have et Submariner. En Seamaster er et lækkert ur, men Submarineren er klassikeren.

      Rolex Submariner 14060 og 14060M er stort set identiske. M-versionen har et let modificeret værk, men forskellene er mest kosmetiske. 14060 har kun to liner tekst på skiven, mens 14060M kommer både med to og fire linjers tekst. De ure med fire linjer er CSOC certificeret, det vil sige at de lever op til kronometer standarden. Dem uden certificeringen går lige så præcist, de har bare ikke været igennem de krævede tests. Derudover er der den forskel, at de senere 14060M har ROLEXROLEX indgraveret i inderkransen.

      Den nye Rolex Submariner 114060 har en del kosmetiske ændringer. Kassen har bredere horn, hvilket får den til at virke større og mere firkantet. Klodset vil nogle nok sige, men det er en smagssag. Derudover er kransen ikke længere af aluminium, men af et keramisk materiale. Den nye krans har den fordel at den er næsten umulig at ridse, den er samtidig blank, hvor de gamle var mere matte. Visere og timemarkeringerne er de nye såkaldte ‘maxihands’, hvilket vil sige at de er større og tykkere end de gamle visere. Endelig er der den forskel, at lænken har fået en gevaldig opdatering på de nye modeller. Lænken har nu solide endestykker, så den ikke rasler. Derudover er låsen også mere solid og lænken kan mikrojusteres uden brug af værktøj. Værket har fået en mindre opdatering også.

      Rolex Submariner 114060 koster vidst lige godt 55.000 fra ny. De ældre 14060 og 14060M kan erhverves fra 35.000 og op for de ældre modeller, mens de nyere som regel ligger over 40.000. Med de brugte modeller er det dog mere standen end alderen, der er afgørende for prisen.

      Hvilket skal man så vælge? Det er jo et spørgsmål om smag. Forskellene er som beskrevet mest kosmetiske, så mit råd vil være at kigge på de forskellige modeller og så simpelthen vælge det, der tiltaler dig mest. Værket er nogenlunde det samme, så med mindre det betyder meget for dig at få det nyeste nye fra Rolex, ville jeg ikke tillægge værket den store betydning.

      Jeg håber du kunne bruge det og at det ikke blev alt for forvirrende.

      Vh,
      Morten.

      1. Hej Morten

        Tak for dit fyldestgørende og meget informative svar.
        Gode informationer, som kan benyttes når beslutningen skal tages, omkring valget af modellen.

        Vh Ole

      2. Hej Morten
        Kan du fortælle noget om perlen i sådan et Submariner.
        Jeg tænker på farve spil nuancer, osv. Noget man skal være opmærksom på.

        Vh Ole

        1. Hej Ole

          “Perlen” er ikke en rigtig perle, men blot selvlysende materiale dækket af safirglas. Det betyder også at der ikke er nogen forskel på dem, hvorfor der ikke rigtigt er noget at være opmærksom på med de nyere submariners.

          Det er kun hvis vi taler Submarinere fra før sidst i 90’erne, hvor Rolex udfasede brugen af tritium til fordel for Luminova som selvlysende materiale. Er uret fra før ca. 97 og med tritium perle, kan der være forskel på farven alt efter hvordan uret er ældet. Det nye luminova og superluminova materiale patinerer ikke på samme måde.

          Håber det var svar på dit spørgsmål.

          Vh,
          Morten.

  7. Hej jeg har købt et certina ds podium mekanisk værk c001.614.16.057.00
    Er det et godt ur til 12000 kr nyt?

    1. Hej Ziko

      Tillykke med dit nye ur. Certina laver glimrende ure, der giver meget for pengene, så ja, det er et rigtig fint ur.

      Vh,
      Morten Egholt

  8. Hej Morten
    Jeg har tidlige skrevet omkring køb af omega speedmaster.
    Dit råd var hvis pengepungen slog til måske at købet et helt nyt.
    Jeg har set på det link du anbefalede: urvaerket.dkog finder en pris på 31.095 kr for et speedmaster med saphire glas (http://www.urvaerket.dk/omega-speedmaster-moonwatch-c-1_8.html?gclid=CKbQwuazvM0CFQXecgodST8H8w)
    Samtidig finder jeg på dette linke http://www.chrono24.dk/omega/omega-speedmaster-professional-moonwatch-saphirglas–id3032884.htm det samme ur til 26406 kr.
    Jeg har læst din artikel om køb på chrono24.dk men kan ikke rigtig blive klog på dette tilbud. Ville du “ture” gå efter dette køb? og er der forskel på de to ure?

    1. Hej igen

      Der er ingen forskel på de to ure. Det der kan være “faren” ved at købe urene på chrono24, er at de ikke bliver solgt fra en autoriseret forhandler.

      Dem der sælger nye ure på chrono24 er såkaldte greymarket forhandlere. Nogle greymarket forhandlere sælger ure med stemplet garantikort andre sælger ure uden. Hvis uret ikke kommer med et korrekt stemplet og udfyldt garantikort fra en autoriseret forhandler, vil du ikke kunne få det lavet på garantien hos Omega. Det er derfor de sælges til lavere priser sammenlignet med hvad du betaler i en butik. Jeg kan se at urværket.dk skriver, at uret kommer med original Omega garanti. Om de ure til omkring 26-27k på chrono24 kommer med stemplede garantikort ved jeg ikke, der må du høre forhandleren ad. Om original Omega garanti betyder nok for dig til, at du vil betale differencen, er en personlig vurdering. Du vil altid kunne få uret lavet hos en autoriseret forhandler, du skal bare selv betale.

      Jeg kender ikke den forhandler du linker til, men jeg har hørt meget positivt om watch-lounge.de der også er greymarket forhandler. Han har samme ur til 27.500,- http://www.chrono24.dk/omega/speedmaster-professional-31130423001006-new-model–id3759556.htm Om det kommer med stemplet garantikort ved jeg ikke, så det må du lige høre ham om, hvis det betyder noget for dig.

      Jeg håber du fik svar på dit spørgsmål 🙂

      Vh,
      Morten Egholt.

      1. Hej Morten
        Tak for et meget informativ svar. Vil nu undersøge om der er garanti med på det link du sendte.
        MvH hilsen og tak for en spændende hjemmeside
        Christian

        1. Det var så lidt, jeg er glad for du kunne bruge det. Held og lykke med handlen.

          Vh,
          Morten Egholt.

  9. Hej Morten
    Jeg har i lang tid gået set efter et Rolex Sea dweller, fra år 2004 og frem, men er der noget man skal være specielt opmærksom på med hensyn til de forskellige serier m, z, d osv?
    Tænker på om om den ene serie er mere attraktiv end den anden. Ved godt et ur fra 2016 koster mere end et fra 2004 , men er bare sådan i tvivl hvilke jeg skal gå efter.

    Hilsen
    Lars

    1. Hej Lars

      Tak for din kommentar.

      Der er ingen forskel på de forskellige serier af SeaDweller ref. 16600 efter 2004 og frem til det ikke længere blev produceret i 2008. Hvis det er 16600 du går efter, er der altså ikke noget du behøver være opmærksom på.

      Nu skriver du frem til 2016. SeaDweller ref. 16600 blev som sagt ikke produceret efter 2008. I år 2014 blev modellen genintroduceret i form af ref. 116600 og der er en del forskel på den gamle og den nye model. Du kan læse om den nye her. Bare hvis du ikke var klar over, at der er en ny model.

      Vh,

      Morten.

      1. Hej Morten
        I min jagt på en god Sea dweller faldt jeg pludselig over GMT Master 2 116710 BLNR, må sige dette ur tiltaler mig utrolig meget. Da jeg har hørt mig hos et par forhandler både i dk og Norge fandt jeg ud af dette ur er det en del ventetid på.
        Ved du hvad grunden er til at det pludselig er blevet så populært?
        Hilsen
        Lars

        1. Hej Lars

          Tak for din kommentar. GMT-modellerne har oplevet en stor popularitet de senere år, specielt de udgåede pepsi-modeller med rød og blå krans. Siden Rolex ikke længere laver en pepsi i stål, tror jeg at folk har vendt deres opmærksomhed mod BLNR-modellen. Formentlig fordi det er den eneste nuværende GMT-model i stål med en farvet krans. Det ville være mit bud.

          Vh,
          Morten / Uretiltiden.dk

          1. Mange tak for svaret.
            Ja, det har du sikkert ret i. Efter Pepsi modellen nu er i hvidguld er den ikke aktuelt for mig prismæssigt. Jeg må bare væbne mig med tålmodighed og søge lidt efter hvem der har et nyt til salg.
            Hilsen
            Lars

  10. Hej Morten
    Jeg er ny ud i ure. Jeg har imidlertid i et års tid forelsket mig i tanken om at eje et mekanisk ur. Jeg har erkendt at økonomien ikke rækker til et nyt da mit hjerte er faldet for omega speedometer.
    Men jeg er i tvivl om hvad jeg skal gå efter. Der refererer ofte til bestemte reference numre, til safir glas vs plexiglas og størrelser på urskiven. Mit budget er omkring 20.000kr. Hvad vil du anbefale og er bugdet realistisk hvis jeg vil have kvalitet?
    MvH
    Chr Rosgaard

    1. Hej

      Et Speedmaster er et glimrende ur som det første mekaniske ur. Det er så klassisk som det bliver, så der går du ikke galt i byen.

      Et brugt Omega Speedmaster kan sagtens findes i god stand til 20.000,- så dit budget er fint. Hvis du vil bruge en smule mere, kan du få et helt nyt hos eksempelvis timetowatch til 25.000. Det ville jeg nok gøre, hvis du kan strække budgettet lidt.

      Angående de forskellige referencer, er det lidt en smagssag. Jeg vil anbefale at du vælger den klassiske størrelse på 42 mm, det er den mest gængse størrelse og holder værdien bedst.

      Om du skal vælge plexiglas eller safirglas, afhænger af om du foretrækker den originale model, der er stort set uændret i forhold til det oprindelige måne ur eller om du vægter fordelene ved safirglas højere end historien. Forskellen er blot at safirglas er langt mere ridsefast. Personligt synes jeg der er noget charmerende over plexiglasset, men safirglas er naturligvis mere praktisk.

      Vh,
      Morten.

    1. Hej Joan

      Det kommer an på om det er et mekanisk eller et Quartz ur, altså med batteri.

      Hvis det er et manuelt mekanisk ur, skal det trækkes op via kronen på siden af urkassen. Drej kronen 20 omgange og se om ikke uret kommer til live. Er det automatisk kan du prøve at ryste det, hvorved det gerne skule blive trukket op.

      Er det et ur med batteri bør det gå af sig selv, går det ikke skal det formentlig have et nyt batteri. Det kan en urmager klare for et par hundrede kroner. Hvis det ikke er batteriet vil en urmager også kunne fortælle dig, hvad der så er galt.

      Vh,
      Morten.

  11. Du skriver på denne side under afsnittet ” hvad koster det ” , at prisen på mekaniske ure
    starter på ml. 3000 – 5000 kr. Det er ikke korrekt. Nogle af Seiko’s ure, Seiko 5 – kan fåes
    for et stykke under 1000 kr – disse ure er mekansike/ automatiske ure.

    1. Hej K.L

      Du har helt ret. Seiko lave gode mekaniske ure til små priser. I artiklen skriver jeg 3-5000, da det generelt er cirka der priserne starter for de fleste mekaniske ure, men kan kan selvfølgelig godt finde dem billigere.

      Vh,
      Morten.

  12. Hej Morten, jeg er første gangs køber og jeg ved med sikkerhed, at det skal være et lækkert certina ur, har fundet nogen modeller som jeg skal vælge imellem, det er her problemet opstår, hvilken skal jeg vælge? Ved ikke om du er specialist indenfor certina, men er der nogen her nedenunder som du synes er et dårlig køb eller nogen som er et rigtigt godt køb, skal selfølgelig selv tage stilling til hvilken jeg synes er flotteste i designet. Har hørt fra én at et (C4) glas skulle være godt, er der det i et certina ur og er det rigtigt? Men hvis du havde nogen gode råd når jeg skal vælge imellem dem her vil det være super lækkert. Tak på forhånd

    DS Sport Chronograph 1/10sek

    DS Podium Chronograph Automatic

    DS Podium Chronograph GMT

    DS Action Chronograph

    DS Podium Chronograph 1/100 sek

    Certina DS Diver Automatic

    Certina DS Action

    1. Hej Casper

      Tak for din kommentar og tillykke med dit kommende ur. Jeg er ikke specialist inden for Certina, men jeg ved, at de laver ure af fin kvalitet.

      Du har fået fortalt, at du skal gå efter et ur med C4 glas. Jeg tror, der menes ‘safir’ glas, som er et ofte benyttet glas i ure, ordet safir kunne godt lyde lidt som C4 hehe. Safir-glas er en meget hård slags glas, som er næsten umulig at ridse, så det er rigtigt nok en god ting at have. Alle de nævnte Certinaer har safir glas.

      Den største forskel på de ure du har listet er, at nogle af dem er mekaniske og andre har et quartzværk (batteri). Du kan læse om quartz her og mekaniske ure her. De mekaniske er dem med ‘automatic’ i navnet. Du bør gøre op med dig selv, hvilken type du ønsker. Der er ingen af urene, der er dårlige køb. Certina laver gode ure, der vil tjene dig mange år frem. Så det vigtigste er, at vælge det design som synes bedst om, samt beslutte om du vil have et mekanisk eller quartz-ur.

      Mit råd vil være, at vælge et ur der er forholdsvist enkelt i designet, da det vil være mere alsidigt i forhold til at kunne passe sammen med alt slags tøj. Et enkelt design er der også større chance for at du synes godt om, når der er gået nogle år. Disse to ting er specielt vigtige, når det er dit første ur, da du jo kun har ét som skal passe til det hele.

      Personligt ville jeg gå efter Certina DS Diver Automatic, det er et mekanisk ur i god kvalitet til en fin pris. Det er samtidigt vandtæt og robust, men vigtigst af alt er det et klassisk dykkerur i et tidløst design, som du ville kunne bære til alle lejligheder.

      Jeg håber du kunne bruge mit svar. Har du flere spørgsmål, skal du være velkommen til at skrive igen.

      Vh,
      Morten Egholt Madsen // UreTilTiden.dk

          1. Har fundet ud af hvad de betyder, men har nu kigget lidt på det og er rimelig sikker på at, det enten skal være,
            DS podium Chronograph 1/100sek

            DS podium Chronograph GMT

            DS action Chronograph

            DS action

            Jeg tror bare at de to sidstes skiver kommer til at se voldsomt ud på mit håndled, hvad siger du til det? Eller er det bare smag og behag? Dermed er jeg rimelig sikker på at det skal være et podium hvad for et vil du vælge af dem, hvis du skulle have et?

            Tak for dine svar, det er meget hjælpsomt!

            1. Hej igen

              Godt, at du har fået snævret feltet lidt ind.

              Jeg tror ikke der vil være den store forskel på hvor store Action og Podium serierne føles på armen. De måler næsten det samme, så tror faktisk at Action serien vil synes en smule mindre, da de har en bredere krans. Der er altså mindre skive og mere kasse, hvilket gør at uret synes mindre.

              Så mit råd vil være bare at vælge det du synes ser bedst ud, hvis altså du ikke kan prøve dem på først. Det er den bedste måde at vælge størrelsen på.

              Hvis jeg skulle være mellem Podium urene, ville jeg tage DS podium Chronograph GMT, det er lidt renere i designet og den røde viser er et lækkert touch. Men igen, det er jo smag og behag, så vælg det du synes bedst om. Det skal sidde om dit håndled 🙂

              Vh,
              Morten.

  13. Hej Morten

    Det er en god og letforståelig blok du har dig og tak for det.

    Jeg står over for mit første køb af et mekanisk ur. Som du selv beskriver det, så er det en større investering. Så udover at købe mig et ur, som falder i min snag, er jeg desuden også interesseret i at erhverve mig et ur, som jeg historisk set ved, at det ikke vil falde i værdi, men blive mere værd med tiden. Den sikre løsning kunne være Rolex. Men hvad med et ur fra IWC, eksempelvis deres Portofino-model. Er det værd at eje over længere sigt.

    Mit ønske er at høre dit bud på, hvordan jeg sikre mig et ur ud fra ovenstående ønske.

    1. Hej Henrik

      Dejligt, at du kan drage nytte af bloggen.

      Som du siger er Rolex det sikre valg, hvis du ønsker at kunne holde dine penge hjemme på et ur. Udover Rolex er der enkelte modeller fra Omega og Patek, der også vil holde værdien ganske pænt og måske endda sige over tid.

      Jeg tror ikke, at et IWC Portofino vil holde prisen hverken værre eller bedre end de fleste andre ure i den prisklasse, det vil sige at du nok skal forvente en pæn afskrivning ved et eventuelt salg.

      Hvis du ikke lige synes om de gængse Rolex sportsmodeller, er der for eksempel Omegas Speedmaster som holder prisen ganske pænt, især hvis du køber den brugt. Der er også de ældre Omega Seamaster 300M modeller, som er steget siden de udgik af produktion.

      Mit råd vil være at købe det ur, du gerne vil have og bruge det uden at tænke så meget på værdien. Hvis du alligevel ikke forventer at skulle sælge det, vil du heller ikke have noget tab. Se eventuelt om du kan finde det brugt, så vil en anden have taget ‘kantstens afskrivningen’ og det vil holde værdien nogenlunde de første mange år. Hvis det at uret holder værdien, er det vigtigste, er Rolex’ sportsmodeller nok den eneste vej at gå.

      Jeg håber du kan bruge ovenstående.

      Vh,
      Morten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.