7 Kommentarer

Anmeldelse: Seiko SKX 009 og 007

Seiko SKX 009

Det er igen blevet tid til en anmeldelse her på uretiltiden.dk. Denne gang skal vi se nærmere på en klassiker, nemlig Seiko Skx 009. Seiko er kendt for at producere pålidelige ure til rimelige priser.

Seiko SKX 009I denne anmeldelse skal vi se om Seiko lever op til deres ry. Det anmeldte eksemplar er et Seiko Skx 009, men den eneste forskel på 009 og 007 er farven, så læs med hvis du overvejer et Seiko Skx 007.

Hvad får man for pengene?

Seiko Skx 009 har en række gode features som sjældent ses i denne prisklasse. Med Seiko Skx 009 får man blandt andet:

 • Automatisk værk med quick-set dag -og dato.
 • Seiko’s hardlex krystal (Samme kvalitet som safirglas).
 • Vandtæthed ned til 200 meter.
 • Et ur fra en respekteret producent med historie.
 • Seikos gennemprøvede værk, 7s26.
 • Robust konstruktion, der kan klare at blive brugt uden omtanke.

For den lave pris som uret kan findes til, er ovenstående liste ret imponerende. Jeg kan personligt ikke komme i tanker om andre ure, der tilbyder samme “pakke” i prisklassen. Det væsentlige er så kvaliteten af selve udførelsen, som vi skal se nærmere på.

De ydre linjer på Seiko Skx 009

Når man første gang betragter Seiko Skx 009, er det første der springer en i øjnene den såkaldte “pepsi bezel”, eller kransen på dansk. Minutterne fra nul til tyve er markeret med rød, mens de resterende er blå. Deraf navnet “pepsi” som er inspireret af farve sammensætningen i Pepsi’s logo. Pepsi kransen er kendt fra Rolex’ gmt modeller, men den gør sig ikke destomindre rigtig godt på Seiko Skx 009.

Seiko SKX 009
Seiko SKX 009 i fuld figur.

Den farverige krans giver uret lidt mere personlighed og spræl, end den enorme mængde sorte dykkerure, der findes derude. Hvis man er til lidt mindre prangende farver, producerer Seiko også en sort variant under navnet Skx 007, der udover farven på kransen og skiven er identisk med Skx 009.

Personligt synes jeg, at pepsi kransen og den blå skive på Seiko Skx 009 fungerer rigtigt godt. En af grundende til, at jeg selv har valgt at erhverve mig et Skx 009, er netop at den tilfører min samling lidt farve.

Det er rigtig rart, at have muligheden for at supplere outfittet med lidt farver, når humøret er til det. Det afhænger selvfølgelig af din eksisterende samling og personlige smag, hvilken model der passer dig bedst. Heldigvis er Seiko Skx 007 og 009 ikke dyrere end, at du kan erhverve dig begge, hvis du er i tvivl 😉

Skiven

Lader man blikket vandre fra kransen til skiven, vil man se at den blå farve går igen. Skiven er mat og gør ikke helt så meget væsen af sig som kransen, hvilket klæder det overordnede indtryk.

Der er ikke meget tekst på skiven. Seiko brandet efterfulgt af ordet “Automatic” pryder toppen af skiven med hvid skrift, mens der i bunden står “Diver’s 200m” med rød skrift.

Seiko SKX 009
Den flotte skive på Seiko SKX 009.

På skiven finder man naturligvis også dag -og datomarkøren. Måden at inkorporere datomarkører i skive designet er ofte en af mine kæpheste, når jeg vurderer et design på et ur. Ofte ødelægger datovinduet symmetrien på skiven.

Jeg synes, at Seiko er sluppet ret heldigt fra datovinduet på Skx 009. Det at der også skal være plads til at angive ugedagen, gør selvsagt at vinduet må være lidt større. Det klæder efter min mening uret ganske godt, da timemarkørene også er ret store. Alt i alt er skiven ganske velbalanceret.

Viserne er der tre af. Time -og minutviserne er ret markante og meget nemme at aflæse. Minutviseren er en klassisk “arrow hand”, hvilket gør den nem at skelne fra timeviseren. Sekundviseren er blot en streg og gør ikke meget væsen af sig. Det er et godt valg, da indtrykket ellers bliver rodet.

Seiko SKX 009
Den glimrende lume på Seiko Skx 009.

Når nu vi er ved skiven, fortjener urets lume også et par ord med på vejen. Man finder en rigtig veludført lumen på dette ur. Det er utroligt nemt at aflæse tiden om natten. De kraftige visere gør, at man ikke er i tvivl om hvilken der er time og minutviseren. Minutmarkeringerne er også meget læselige. Det er ikke den kraftigeste lume, jeg har set, men den er rigeligt kraftig til, at man ikke savner noget. Lumen er noget mere kraftig end for eksempel mit Rolex SeaDweller.

Kassen

Jeg holder meget af kassen på Seiko Skx 009. Toppen af kassen er børstet stål, mens stålet langs siden er poleret. De to elementer spiller utroligt godt sammen og komplimenterer urets overordnede linjer. Kassens form er helt uden skarpe kanter og alle skæringer er afrundet. Det gør uret meget lækkert at have i hånden og at bære.

På siden af uret finder man kronen, der er placeret asymmetrisk. Det vil sige, at man ikke finder den ud for klokken tre som på de fleste ure. Istedet befinder kronen sig ud for klokken fire. Det spiller igen virkelig godt overens med kassens design.

Kronen er ganske glimrende. Den udfører sin funktion gnidningsløst, men man får ikke det lækre “feel” som man finder i dyre ure.

Seiko SKX 009

Kransen er ligeledes glimrende uden at imponere. Den er naturligvis unidirectional som det sig hør og bør for et dykkerur. Den kører uden problemer og føles robust nok til, at man ville turde regne med den under et dyk.

Jeg synes Seiko har fundet en fin balance og kransen har et lækkert feel. Kransen kører 120 klik på en omgang. Den er ret høj sammenlignet med mange ure, hvilket gør den utrolig nem at få fat på og betjene.

Glasset består af Seiko’s egen hardlex krystal. Det er Seiko’s alternativ til det gængse safirglas, man finder på mange ure idag. Hardlex krystallen skulle efter sigende have samme hårdhed som safirglas og det virker da også fuldtud lige så robust som ethvert safirglas, jeg har haft i hænderne.

Seiko har valgt at give glasset AR-coating på begge sider. AR-coating har til formål at reducere refleksioner, men har den bivirkning, at det hurtigere samler smuds og fedt. Det klares dog hurtigt med lidt vand og en klud.

Lænken

Seiko Skx 009 fåes både med lænke og gummirem. Det anmeldte eksemplar kommer med lænke. Det er efter min mening det pæneste. Da jeg ikke selv har prøvet gummiremmen, kan jeg kun berette, hvad jeg har hørt andre sige: at den skulle være O.K.

Seiko SKX 009
Det obligatoriske wristshot.

Hvad angår lænken, blev jeg positivt overrasket. Jeg havde udfra billeder og anmeldelser fået indtrykket af, at den skulle være en smule skrabet. Jeg synes dog, at den er af fin kvalitet.

Den er ganske behagelig at have på og jeg har ingen betænkligheder ved dens holdbarhed. Låsen er den klassiske foldelåstype, som man kender fra for eksempel oyster lænker og er også af god kvalitet.

Lænken er en jubilee lænke, der jo per konstruktion kan føles lidt skrøbelig, men sammenligner man med dyrere lænker af samme type, synes jeg ikke Seiko’s lader meget tilbage at ønske.

Værket i Seiko Skx 009

Efter at have været omkring det ydre, er det nu tid til at se nærmere på værket inden i. Der ligger et 7s26 værk i Seiko Skx 009. Værket er et af Seiko’s mest brugte værker og har siden det blev introduceret i 1996, bevist sit værd som en arbejdshest.

Værket lader på mange punkter meget tilbage at ønske, det er en maskine og ikke mere, men det virker. Det er et meget simpelt værk, der gør brug af Seiko’s “Magic Lever” system, der gør det muligt for Seiko at producere et ur med kun fire bevægelige dele. Dog må man undvære en række funktioner, som man ofte tager for givet idag.

Seiko 7s26 værk
Seiko’s 7s26 værk. Ingen dekoration eller andre fordyrende features.

Det kan for eksempel ikke trækkes op manuelt, så man må bevæge uret for at få det igang. Derudover har det heller ingen hacking funktion, det vil sige ingen mulighed for at stoppe sekundviseren, når man indstiller tiden.

Man kan kompensere for denne mangel ved forsigtigt at dreje kronen mod uret, når man indstiller minutviseren, hvorved sekundviseren bremses. Hvorvidt det er sundt for værket er der dog meget delte meninger om, så det er ikke noget, jeg vil anbefale.

Ovenstående mangler taget i betragtning, kunne man godt ønske sig en opdatering af værket fra Seiko’s side. På den anden side ved man, hvad man får med et 7s26. Den simple konstruktion gør værket meget stabilt og mindsker risikoen for fejl.

Det er et værk, der kan køre i årtier uden service og som tilmed gør det rimelig præcist. Der er naturligvis ikke tale om præcision som fra et kronometer, men den nøjagtighed jeg har oplevet i dagligbrug har bestemt været godkendt.

Konklusion

Jeg har båret Seiko Skx 009 i omkring en måneds tid nu. Jeg må sige, at jeg er blevet meget glad for det. Det har i den grad overrasket mig, hvor meget man får for pengene. Det har naturligvis sine mangler, men til prisen er der ikke meget, der kommer blot tæt på at levere samme kvalitet.

Det er bestemt et ur, man bliver gladere for med tiden. Det er billigt og robust nok til, at jeg ikke har nogen problemer med at bruge det som beater. Jeg ved det kan klare mosten og jeg synes det har en rå appel, der gør at de små mærker og knobs det får med på vejen blot er med til at bidrage til dets æstetik.

Seiko SKX 009

Alt i alt kan Seiko Skx 009 anbefales til alle, der er ude efter et robust ur i et klassisk design. Det ville også være et oplagt valg for nye intresserede i urverdenen på grund af dets overkommelige pris. Find uret ved at følge linket nedenunder.

Køb Seiko SKX 009 for 4900,- inkl. fragt ved at trykke her.

Eller

Køb den sorte version, Seiko SKX 007 for 4145,- inkl. fragt her.

 

Læs mere

Specifikationer:

http://wristwatchwiki.wikidot.com/watches:seiko-skx009

Bedømmelse
Dato
Produkt
Seiko SKX 009
Bedømmelse
51star1star1star1star1star
Product Name
Seiko SKX 009
Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

7 Kommentarer

 1. Jeg har solgt 9 af disse ure fra min shop. Til prisen er de da gode, men har solgt 3 Marc & Sons ure i ca samme prisklasse når man frætrækker den rabat der er på Seiko.

  Hardlex er ikke så godt som safirglas, som Marc & Sons urerne har og disse ure har mulighed for manuel optræk. Derudover vandtætte til 300 meter, selvom 200 meter er rigeligt.

  Ved Seiko har jeg mål nøjagtigheder 1 på + 20 sekunder og ellers + 5 til – 10 sekunder i døgnet. Marc & Sons af ligger typisk på + 8 til + 15 sekunder i døgnet. Det er kun et spørgsmål om hvad tolerancer fabrikanterne vil acceptere.

  Til tømmeren vil jeg sige, at hvis man vil være sikker på ensarted gang uanset næsten hvor meget du giver uret rystelser og slag, så er et quartzur vejen frem. At de mekaniske ure i 2.000 – 3.000 kr klassen går i årtier er nok lidt overdrevent. Men rens og smår urerne hver 5 – 8 år og de kan blive ved med at gå , og kan gå godt, så længe reservedele er tilgængelige. Oftes 10 – 15 års tid på disse ure.

  Med venlig hilsen

  Nicholas Stenov

 2. Hej tak for en fed side.

  Overvejer at købe et Seiko skx 007 til hverdags brug. Men hved ikke helt om det kan holde til mit atbejde som tømrer. Men tror jeg tager chancen da jeg syntes det er et fedt ur 😉

  Mit næste spørgsmål er til glasset. Man kan både få modeller med hardlex og mineral glas. Hvad skal man vælge og er der nogen forskel?

  Mvh Andreas

  1. Hej Andreas

   Tak for din kommentar, jeg er glad for, at du kan lide siden.

   Mig bekendt kommer Seiko SKX kun med Seikos eget Hardlex glas. Hardlex er blot en type af mineral glas, så det er formentligt Hardlex der menes, hvis du har læst om et SKX med mineral glas.

   I forhold til safirglas som nogle ure kommer med, er der en meget lille forskel. Safirglas er en smule hårdere og derfor mere resistent overfor ridser, til gengæld er det mindre stødsikkert, hvilket vil sige at det nemmere splintres sammenlignet med Hardlex. Det er den ‘teoretiske forskel’, i praksis er der ingen.

   Du skal bære dig utroligt uheldigt ad, hvis du skal ridse enten safir eller Hardlex, så glasset behøver du ikke bekymre dig om.

   Vh,

   Morten Egholt Madsen / Ure Til Tiden.

 3. Jeg er meget interesseret i at købe en skx009 k2 fra seiko, men hvordan kan jeg være sikker på ægtheden ved at købe over nettet som fx amazon

  1. Hej Miroslav

   Tak for din kommentar.

   Hvis du køber på Amazon er urene med garanti ægte. De har meget strenge krav til deres sælgere og jeg har aldrig oplevet er falsk ur fra Amazon. Jeg har selv handlet der flere gange, så du kan i hvert fald trygt handle ved Amazon.

   Hvis du handler andre steder, kan du læse denne artikel om at handle sikkert i udlandet https://www.uretiltiden.dk/guide-sadan-kober-du-ure-udlandet/

   Under alle omstændigheder er det er lækkert ur som du bliver glad for.

   Vh,
   Morten.

 4. Hej og tak for en god anmeldelse af Seiko skx009k2.

  Jeg har lige erhvervet et, Pepsi lynetten gjorde, at jeg måtte have det.
  Og prisen er jo rimelig overkommelig.
  Jeg gav 1749,- hos en dansk netforhandler.
  Jeg har bl.a. en Omega PO og der er forskel, men det er der jo også i prisen.
  Mvh.
  Jørgen

  1. Hej Jørgen

   Tak for din kommentar. Jeg er glad for, at du kunne bruge anmeldelsen 🙂
   Ja, der er noget ganske charmerende over sådan en Pepsi lynette. Prisen kan man ikke udsætte noget på. Hvis man sammenligner med mere kostbare ure, er det ret utroligt hvor langt man kommer for en brøkdel af prisen. Men skal man have noget rigtig lækkert må man selvfølgelig betale for det som med PO.

   Vh,
   Morten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.