Casio G-Shock – Designikon og legendarisk beater

Casio G-Shock DW-5600E-1VER

Casio G-Shock er et ur der ofte findes i urkassen ved siden af Rolex, Omega og de andre store schweiziske mærker. Selvom det er et digitalur, vil de fleste urnørder alligevel give det et anerkendende nik med på vejen. Dette er utvivlsomt på grund af dets historie og uovertrufne robusthed.

Skabelsen af Casio G-Shock

Kikuo Ibe - Skaber af Casio G-shock
Kikuo Ibe – Den legendariske skaber af Casio G-Shock

G-Shock blev skabt af den japanske Casio-ingeniør, Kikuo Ibe. Historien går at Kikuo tabte og ødelagde hans fars lommeur, som han havde arvet. Dette gav naturligvis anledning til stor frustration og ærgrelse, som enhver urnørd kan sætte sig ind i.

Tabet af hans fars lommeur blev begyndelsen på en mission for Kikuo: Han ville skabe et ur, der ikke kunne gå i stykker. Det var denne mission, der førte til skabelsen af Casio G-Shock.

Kikuo udstak tre succeskriterier for uret. Det skulle kunne overleve et fald på 10 meter, være vandtæt ned til 10 bar (100 meter) og holde batteri i 10 år. Disse krav blev kaldt for tripple 10 filosofien.

Kikuo samlede et team af tre Casio-ingeniører. Teamet blev døbt ‘Team Tough’. Arbejdet med at skabe hvad der senere skulle blive kendt som G-Shock-uret, begyndte i 1981.

Efter 200 prototyper havde teamet endnu ikke knækket koden til at skabe et ur, der kunne leve op til tripple 10 kravene. I denne periode var Kikuo efterhånden blevet berygtet i Casios hovedkvarter for at kaste prototyper ud fra hans kontor på 3. sal for at teste deres robusthed.

Hør Kikuo Ibe fortælle om skabelsen af Casio G-Shock i videoen:

Gennembruddet kom efter 2 år, da Kikuo gik en af hans hyppige ture i en nærliggende park. Her observerede han en gruppe legende børn der løb og sparkede til en bold. Her fik Kikuo idéen, der skulle blive grundlaget for Casios G-Shock-ure.

Kikuo indså at boldens runde form medførte, at kraften fra børnenes spark blev absorberet af boldens overflade, mens boldens midte blev langt mindre påvirket.

Denne mekanisme overførte Kikuo til hans design ved at isolere det digitale urværk inde i urkassen. Dermed blev langt mindre kraft overført til værket, når uret blev ramt af stød og slag. Det er dette grundlæggende design, der er hemmeligheden bag G-shock urenes robusthed – også i dag næsten 40 år efter.

Det første Casio G-Shock – Et ikonisk design

Casio G-Shock DW-5000C
Casio G-Shock DW-5000C.

Med idéen på plads gik der ikke længe før den første model var klar til salg. Den første G-Shock model blev døbt DW-5000C og udkom i 1983. Det ikoniske design er stort set uændret den dag i dag og har opnået en stor fanskare.

Der findes utallige variationer af det klassiske G-Shock i alverdens farver og designs, men alligevel er man aldrig i tvivl, når man ser et G-Shock. Den firkantede kasse, grafikken på skiven og remmens udformning, gør uret umiskendeligt. Designeren har klart vægtet funktion over form, men alligevel er G-Shock-uret blevet et designikon

Det klassiske design fra 1983 er siden blevet genfortolket på hundredvis af måder, men altid med respekt for den oprindelige ide om at skabe et ur, der ikke kan ødelægges. Derfor forbindes G-Shock-brandet i dag stadig med uovertruffen robusthed.

De mange farverige og legesyge variationer af det klassiske G-shock design, har gjort uret populært blandt streetwear-entusiaster. Lige meget hvor vildt ens outfit er, kan man altid finde et G-Shock der matcher.

Det ultimative toolwatch?

Det var ikke kun designet som Kikuo lykkedes med. Uret levede også op til missionen om at skabe et robust ur, derfor bruges G-Shocks i dag af mange militærere verden rundt.

Casio G-Shock
Casio G-Shocks er populære både som modeobjekter og på slagmarken.

G-Shocks har længe været førstevalget blandt soldater, der har behov for et ur, der aldrig svigter – selv i de mest ekstreme situationer. Urets pålidelighed og robusthed har gjort det til et ægte toolwatch.

Det er noget af det, der er med til at gøre Casio G-Shock-urene interessante for mig – de bliver faktisk brugt til deres intenderede formål. Toolwatches er umådeligt populære i dag. De bliver markedsført på deres robusthed og sammen med historier om de dykkerekspeditioner, bjergbestigninger og polarekspeditioner som urene har været med på.

Det er de færreste Submariners, der nogensinde kommer dybere end poolens bund ligesom der ikke er mange Explorers, der nogensinde har set en bjergtop. Det hænger formentlig sammen med at eksempelvis Rolex’ ure i dag mere er et luksusprodukt end et toolwatch, selvom de markedsføres som sådan.

Der er ingen tvivl om at Rolex’ ure sagtens kan holde til at blive brugt, men dagens priser betyder, at de fleste tænker sig om en ekstra gang, før de drager på eventyr med et ur til 70.000,- om armen.

Casio G-Shock

Et Casio G-Shock koster derimod kun mellem 500 og 1000 kroner. Dette kan de fleste overskue at miste eller leve med hvis uret får en skramme. Derfor bliver G-Shocks rent faktisk ofte brugt som toolwatches – ikke kun af soldater i ekstreme situationer, men også af almindelige mennesker, når der skal mountainbikes, vandres ture og opleve verden på rejser. Dette er med til at gøre Casio G-Shock til et rigtigt toolwatch i mine øjne.

De fedeste Casio G-Shock modeller

Jeg vil også fremhæve nogle af aller fedeste udgaver af G-Shock uret. Der er bogstaveligt talt hundredvis af modeller, så jeg kommer selvfølgelig ikke rundt om dem alle, men har i stedet udvalgt de mest interessante.

Casio G-Shock DW-5600E-1VER

Casio G-Shock DW-5600E-1VERJeg har valgt at fremhæve Casio G-Shock DW-5600E-1VER. Det er den helt klassiske G-Shock – og den model der er tættest på originalen.

Her får du både det ikoniske, originale design og et ur, der virkelig kan holde til alt det du udsætter den for. Størrelsen er også lidt mere medgørlig end nogle af de mere bastante modeller. Dette er med til at gøre uret til min personlige favorit blandt Casios mange udgaver af G-Shock-uret.

Der er ikke meget, der slår Casio DW-5600E-1VER når det kommer til value for money. 100 meters vandtæthed, enorm robusthed og 10 års levetid på batteriet til blot 645 kroner. Uret kan købes for 799 kroner her.

Casio G-Shock DW-5600BB-1ER

Casio G-shock dw-5600bb-1erCasio G-Shock DW-5600BB-1ER er praktisk talt det samme ur som det klassiske DW-5600E vist ovenfor – eneste forskel er det ydre.

Designet har nemlig fået en overhaling. Uret er holdt helt i sort og der er fjernet en del tekst fra skiven. Dette giver et mere stilrent look end det taktiske tool-look som G-Shocks ellers er kendt for. Så hvis du godt kan lide G-Shock, men synes de bliver lidt for rå i looket, er dette uret for dig.

Jeg synes uret har et super fedt og underspillet stealth-udtryk, der klæder modellen. Casio G-Shock DW-5600BB-1ER er tillige med en my billigere og kan fås for 679,- kroner. Det kan købes lige her.

Casio G-Shock Mudmaster

Casios såkaldte mudmaster-serie er en videreudvikling af det originale G-Shock-design. Urene i mudmaster-serien er runde i stedet for firkantede og så har de typisk visere på skiven i stedet for at vise tiden digitalt. De kommer dog typisk også med digitale displays, så der kan vises en masse information.

Designmæssigt er Casio Mudmasters noget mere rå og tekniske at se på sammenlignet med det orginale G-Shock-design. De er også en del større og tykkere, hvilket giver dem et meget maskulint udtryk. Samtidigt har de flere funktioner som for eksempel verdensur, 5 daglige alarmer, automatisk kalender med dag, dato og måned, hastighedsmåler, antimagnetisk kasse, ekstra vandtæthed og sågar snooze-funktionen.

Casio Mudmaster-urene er derudover om muligt endnu mere robuste end det originale G-Shock. Dette har gjort urene populære blandt soldater og andre, der har brug for et virkelig holdbart ur. Så hvis du har brug for et ur, der vitterligt kan klare alle opgaver, så er Mudmaster-serien for dig.

Casio G-Shock GA-100-1A4ER

Casio G-Shock ga-100-1a4erCasio G-Shock GA-100-1A4ER er et af de klassiske ure i Mudmaster-serien.

De mange praktiske funktioner og det robuste design, gør uret til et super valg, hvis du skal på overlevelsestur eller gerne vil have et ur, du kan bruge når du vil spare dine andre ure for potentielle ridser.

Verdensursfunktionen gør også uret til et oplagt rejseur, da det automatisk vil indstille tiden efter din lokation.

Til prisen får du virkelig mange fede funktioner. Uret kan fås til kun 695,- her.

Casio G-Shock GA-100-1A1ER

Casio G-Shock GA-100-1A1ER

Et af de fedeste ure i Mudmaster-serien er efter min mening Casio G-Shock GA-100-1A1ER.

Uret har samme funktioner som 1A4ER, men er holdt helt i sort. Dette giver uret et mere afdæmpet udtryk.

Hvis du elsker funktionerne som Mudmaster-urene har, men synes de bliver lidt for voldsomme at se på, er G-Shock GA-100-1A1ER derfor en oplagt mulighed.

Casio G-Shock GA-100-1A1ER kan fås lidt billigere end 1A4ER. Det koster 649,- og kan købes her.

Casio G-Shock GA-2100 aka. Casioak

Casio G-Shock GA-2100Jeg vil slutte af med et nyere G-Shock, nemlig Casio G-Shock GA-2100.

Uret har mange af de samme funktioner som Mudmaster-serien, men designet er meget mere afdæmpet. Der sker ikke lige så meget på skiven og uret er også en del mindre.

Dette gør GA-2100 meget mere stilren og nemmere at bære sammen med et hverdagsoutfit.

Det stilrene look, den ottekantede kasse og den integrerede rem, har givet uret et sjovt tilnavn, Casioak. Dette refererer selvfølgelig til den klassiske AP Royal Oak – et af tidens mest eftertragtede ure, hvis design kan minde lidt om Casio G-Shock GA-2100.

Da Casio G-Shock GA-2100 blev lanceret for nyligt, blev den et kæmpe hit. Rigtig mange ur-entusiaster synes det var fedt, at der endelig fandtes et G-Shock i et lidt mere alsidigt design. Derfor var GA-2100 ikke til at opdrive i den første tid efter lanceringen og eksemplarer blev solgt til overpriser på E-bay.

Nu har Casio heldigvis fået produceret ure nok til at Casio G-Shock GA-2100 igen kan findes i butikkerne til rimelige priser. Uret kan købes til 895,- lige her.

Det var så mine G-Shock-favoritter. Det fede ved Casio G-Shock er, at der findes hundredevis af variationer af det klassiske design. Del gerne din favorit model i kommentarfeltet nedenunder, så vi kan få endnu flere modeller at se.

Husk at følge Ure Til Tiden på Facebook og Instagram, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebook-siden her og Instagram-siden her.

Bedømmelse
Dato
Produkt
Casio G-Shock
Bedømmelse
51star1star1star1star1star
Product Name
Casio G-Shock
Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.