Fremskyndet patina på bronze- og messing ure
Det er blevet tid til et nyt tiltag her på uretiltiden.dk. Denne artikel er et gæsteindlæg fra Nicolaj Hovmand Nielsen, der har været så venlig at dele sine erfaringer om patinering af bronze -og messing ure. Det er der kommet en spændende artikel ud af, så jeg vil give ordet videre til Nicolaj og sige tak for bidraget. God læselyst.
Bronze og messing ure har oplevet en stor popularitet de seneste år, og en af grundene hertil er især, at ure af disse metaller med tiden får en flot patina. Processen hvor urene bliver patineret opstår, da metallet oxiderer og i denne proces skaber et lag af brun-, sort-, rød- og grønlige nuancer ovenpå det eksisterende metal. Patineringsprocessen er unik fra ur til ur, og præsenterer den rejse som uret har gennemgået.
Selve pateringsprocessen er metallets egen forsvarsevne, hvor et nyt lag skal beskytte det underliggende lag. Både messing og bronze er ofte blevet benyttet til udstyr på skibe samt til dykning, og mange associerer derfor ure af disse metaller, hertil. I dette indlæg vil jeg vise, hvordan du nemt kan fremskynde denne proces for, at opnå et flottere og mere unikt ur.
De 2 ure der er brugt i dette indlæg er et Steinhart Nav B-Uhr 44, i en bronze-udgave, samt et Helson Shark Diver 42, i messing-udgave. Som det også fremgår af billederne, så er det forskelligt fra situation til situation, hvor meget og hvordan patineringen sker på det enkelte ur.
Patina dannes naturligt på ure af messing og bronze, når disse udsættes for deres omgivelser (vand, luft etc.). Dette betyder at uret, fra den dag du modtager det, løbende vil patinere og forandre sig. Den naturlige proces vil tage tid, også selvom livsstilen involverer en masse saltvand, og derfor kan man fremskynde processen som jeg vil fremvise i dette indlæg. Den første proces jeg vil fremvise, er ved hjælp af svovl.
Benyt svovl til at fremskynde patina
Som billedet herunder viser, så skal du til den første metode kun benytte ét æg, én plastikpose med tilhørende lukkemulighed samt dit ur. Hele processen går ud på, at du benytter svovlen eksisterende i ægget i et lukket miljø, så dette ”angriber” dit ur, og herved fremskynder patineringsprocessen.
- Rengør uret grundigt på forhånd
- Kog ægget således dette er hårdkogt
- Put ægget og uret i en plasticpose (straks efter ægget er færdig)
- Slå ægget i stykker (indeni posen og uden at ødelægge posen)
- Lad ægget og uret ligge i den lukkede pose i 1 time
- Tag uret ud af posen og rengør det med en almindelig klud
Skulle noget gå galt, så har du altid mulighed for, at bringe dit ur tilbage til den oprindelige overflade med lidt knofedt. Når dette er sagt, så er det selvfølgelig på eget ansvar at prøve denne metode.
Har uret ikke modtaget nok patina, så kan du altid forsætte processen en gang mere. Jeg anbefaler dog, at du benytter uret et par dage imellem hver behandling, da urets udseende kan ændre sig en smule ved brug. Selvom uret altid kan opnå sin oprindelige tilstand, så vil det dog være besværligt at tage det et skridt for langt.
Andre metoder til at fremskynde patineringen
Ikke alle ure vil reagere ens på svovlet i ægget, og derfor kan man være nødsaget til at anvende andre metoder. Jeg vil dog anbefale, at du først starter ud med at prøve æg-metoden som første mulighed. Her er tre forskellige metoder:
- Liver of Sulfur. Tilsæt gelen til et glas med varmt vand, indtil væsken har en klar gul farve. Put uret i vandet i 1-5 minutter og hold øje med uret i processen, da nogle ure ændre sig hurtigere end andre. Vask efterfølgende uret. Køb Liver of Sulfur Patina gel her.
- Eddike. Du kan bruge alt eddike, jo stærkere jo bedre. Sæt uret på en forhøjning i en skål (f.eks. de almindelige hvide plastikkopper) med urskiven nedad, og hæld eddike omkring uret (uret skal ikke berøre eddiken). Dæk nu skålen med folio så tæt som muligt. Sæt skålen i det varmest rum i huset (eksempelvis i en vindueskarm) og lad det stå i 4 timer. Lad efterfølgende uret ”tørre” i 2 time udenfor skålen. Rengør uret. Har du ikke tiden, så kan du opvarme eddiken på forhånd, og herved give uret mindre tid i skålen.
- Ammoniak. Samme metode skal her benyttes som ved nr. 2, hvor du igen placerer uret med skiven nedad på en plastikkop. Hæld efterfølgende ammoniakken i skålen rundt om uret og dæk skålen med folio. Benyt f.eks. denne ammoniak.
Alle metoderne herover frembringer forskellige ”typer” af patina, både pga. måden denne bliver frembragt, type af metal samt eksisterende slid. Selvom det kan være svært at tale om hvilken ”farve” de forskellige metoder frembringer, så oplever jeg ofte at nr. 1 frembringer en brun/rødlig farve, nr. 2 frembringer en grønlige farve og nr. 3 frembringer en brun/mørkelig farve.
Den naturlige patina
Som jeg allerede har nævnt, så vil et ur af bronze eller messing med tiden opnå (næsten) den samme patina, som den du skaber gennem æg-metoden. Selvfølgelig vil patineringen ikke være fuldkommen den samme, da du i brugen af uret, vil udsætte dette for mange andre elementer, som vil være med til at skabe patinaen.
Det Helson Shark Diver som er benyttet herover, har jeg personligt planer om, at tage med på en længere rejse til Thailand samt Vietnam. På denne rejse vil det jævnligt blive udsat for fugt og saltvand. Efter at have set mange eksempler på både fremskyndet og ”rigtig” patina, så er min personlige holdning at rigtig patina er at foretrække, hvis du har tiden og mulighederne for at opnå dette. Fremskyndet patina er for den ”almindelige” ur-samler, ofte den nemmeste metode til et opnå en flot patina på messing eller bronze uret.
Vil du læse omkring andre som har forsøgt sig med fremskyndet patina, så vil jeg anbefale dig at læse dette og dette indlæg. Vil du se billeder at den ”naturlige” patineringsproces, så kan du følge med i denne forumtråd. Har du spørgsmål til metoden benyttet her i indlægget, så læg endelig en kommentar herunder.
Vil det være muligt at patineret messinglyssestager på samme måde som de 3 ovenstående metoder
Vh Trine Verner
tager metallet skade af at blive oxideret og evt efterfølgende pudsning ?
En metode mere, på den græske ø Kos, er der varme svovlkilder, som man kan bade i, sølv bliver sort, og opskriften på at få normal farve igen er simpel, lidt stanniol, 1 spiseske salt, kogt vand, og lad det virke 5-10 min, pusses med en klud, alt er som nyt.
Man kan også bruge kærmælk bar smør det ind i kærnemælk og lad det lig