2 Kommentarer

James Bond og hans ure

Omega Planet Ocean

James Bond er indbefattet af elegance, god smag og stil. Derfor er det ikke underligt, at ur-producenter ønsker at associere sig med ham, men hvilket ur er egentlig James Bonds foretrukne? Mange vil nok svare, at 007 naturligvis ville bære et Rolex, men hans præferencer har ændret sig gennem tiderne. Læs med og find ud af hvilke ure du skal vælge, hvis du overvejer en karriere som hemmelig agent.

Rolex – Det oprindelige Bond ur

Rolex Submariner 6538A
Rolex Submariner 6538A om håndledet på Sean Connery

Den oprindelige James Bond, som han blev beskrevet i Ian Flemmings romaner, bar et Rolex Explorer I. Hvorfor det lige blev et Explorer, er der ikke rigtig nogen der ved, gisninger går på, at det var fordi Ian Flemming selv ejede et Explorer, hvilket jo lyder plausibelt. Min egen teori er, at et Rolex Explorer simpelthen det perfekte ur til en hemmelig agent. Tænk over det – et Explorer kan klare alle situationer en hemmelig agent kan komme ud for. En tur i havet? Intet problem. Være elegant sammen med et jakkesæt, når Bond-baben skal forføres? Heller intet problem.

I den første filmatisering, Dr. No fra 1962, menes det at være et Rolex Submariner med referencen 6538A som Sean Connery bar, det kan dog ikke fastslås med sikkerhed, hvilken reference, der var tale om ud fra billederne fra filmen. Under alle omstændigheder bar James Bond et Rolex Submariner fra den første film, Dr. No i 1962 og til og med The Man with the Golden Gun i 1974.

James Bond bliver digital

Seiko 0674
Det avancerede Seiko 0674

I 1977 med filmen The Spy Who Loved Me blev James Bond opdateret med den nyeste udvikling inden for digitale ure og fik udleveret et gadget spækket Seiko 0674, med hvilken han kunne modtage tekstbeskeder fra hovedkvarteret. I 1981 blev uret yderligere sofistikeret, der var tale om Seiko H357 modellen, der udover tekst også kunne modtage opkald, når M skulle udstede nye ordre. Op gennem 80´erne benyttede James Bond flittigt de smarte digital ure, men det varede dog ikke ved.

Rolex Submariner genintroduceres

I 1987 var Bond åbenbart blevet træt af de teknologiske vidundere fra Seiko. Han skiftede i hvert fald tilbage til det velkendte Rolex Submariner i filmen The Living Daylights. Han holdt også fast i Submarineren i den efterfølgende film License To Kill fra 1989, men det var så også det sidste man så til Rolex om armen på James Bond.

James Bond og Omega

Omega Planet Ocean
Det nyeste bud på et James Bond ur Omega Planet Ocean.

Da Pierce Brosnan blev introduceret som James Bond i filmen Goldeneye fra 1995 var det med et Omega ur om armen. Siden Goldeneye har Omega været James Bonds favorit ur og han har båret en del forskellige modeller. I Goldeneye bar Bond et Omega Seamaster Professional ref. 2541.80 med quartz. I Tomorrow Never Dies valgte han dog at opgradere og spændte et Omega Seamaster Professional ref. 2531.80 med et rigtigt mekanisk værk om armen. Dette ur bar han også i de to efterfølgende film The World Is Not Enough og Die Another Day, derefter tog Daniel Craig over i rollen som James Bond og valgte Omega Seamaster Plantet Ocean som sit foretrukne ur. Planet Ocean modellen har siden været Bond uret og bliver det nok også fremover. Omega har i hvert fald slået sig stort op på at være leverandør til selveste James Bond, så det skulle undre mig om de pludselig besluttede at stoppe sponsoratet.

Hvilket ur er så det rigtige Bond ur?

Hvilket ur man forbinder med James Bond er jo nok meget individuelt. Personligt synes jeg, at Rolex Submariner er det rigtige ur til James Bond. For det første passer dets udseende og æstetik bedre til en hemmelig agent, der helst ikke skal vække for megen opsigt, men samtidig være elegant. For det andet var Rolex det mærke som Ian Flemming valgte til sin karakter, så derfor står Rolex Submarineren for mig som det rigtige James Bond ur. Hvad synes du, hvilket ur står for dig som det rigtige James Bond ur? Del din mening i kommentarfeltet nedenunder.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

2 Kommentarer

 1. Licence to kill er fra 1989 og ikke 1889, som du skriver!

  Men faktisk bar Ian Fleming selv en tidlig udgave af Rolex Explorer, og i bøgerne lader han blot Bond bære et Rolexur, men nævner aldrig noget om hvilken model det er!

  Men tak for historien alligevel!

  1. Hej Troels

   Tak for din kommentar. Du har helt ret, License to Kill er selvfølgelig fra 1989 og ikke 1889. Du har også ret i, at Ian Flemming selv havde et Rolex Explorer. Det er rettet til i artiklen, tak 🙂

   Hvad angår det ur som Bond bærer i bøgerne, er jeg lidt mere i tvivl. Jeg har fundet kilder der siger lidt forskelligt. Denne artikel mener for eksempel at det var et Submariner, men andre kilder siger noget andet, så det må stå hen i det uvisse.

   Vh,
   Morten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.