3 Kommentarer

Anmeldelse: Facts og fortællinger fra den tikkende verden 3 af Kristian Haagen

Bogen facts og fortællinger fra den tikkende verden af kristian haagen
Bogen facts og fortællinger fra den tikkende verden af kristian haagen
Således tager bogen sig ud udenpå.

Navnet Kristian Haagen ringer nok en klokke hos de fleste ur interesserede. For de uindviede kan det nævnes, at han er danmarks ubestridte ur-journalist nummer et. Han har deltaget i den populære tv-serie om auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor man blandt andet kan følge hans virke som vurderingsekspert. Han har også medvirket i en mindre programserie om mænd og deres passion, hvor han gav seerne et indblik i hans liv omgivet af ure. Derudover er han redaktør på flere ur-magasiner og altså forfatter. Han har skrevet i alt fem bøger om emnet. De tre seneste er udgivet i serie under navnet Facts og fortællinger fra den tikkende verden. Den seneste bog i serien udkom den 1. november 2013 og i denne anmeldelse, vil jeg komme med min vurdering af den.

Bogen er flot indbundet, og forsiden prydes af en Linde Werdelin SpidoSpeed Kronograf fra det danske mærke. Bogen er på 304 sider af hvilke langt største delen dog er helsides billeder, hvilket gør bogen forholdsvist letlæst. Jeg tror jeg læste den på omkring tre timer, så det er altså ikke nogen alt omfattende ur­-encyklopædi. Det er dog heller ikke hensigten med bogen, der er skrevet så alle uanset deres erfaring med ure, kan følge med. Derfor egner den sig specielt godt til nybegyndere og nye interesserede. I den forbindelse vil jeg også fremhæve hans to forrige bøger i serien, der måske i endnu højere grad, kan tjene som en god introduktion til nye interesserede. Kristian Haagen formår nemlig på rigtig fornem vis at formidle sin passion til læseren og det er næsten umuligt ikke at blive draget ind ”den tikkende verden”, han med stor iver og fortælleglæde beretter om. Så er du ny inden for denne hobby, kan bogen klart anbefales.

Har du derimod allerede beskæftiget dig med denne hobby i lang tid, skal du nok ikke forvente at lære så meget nyt. Bogen er som sagt letlæst og billederne domminerer på bekostning af artiklerne. Bogen er skrevet med sætningen ”show it, don´t tell it” i baghovedet, hvilket jeg mener giver god mening, da det er utroligt svært at indfange urenes skønhed i ord. Nogle vil med en vis ret indvende, at man bare kan se de flotte billeder på nettet eller i kateloger, hvilket man ikke kan benægte. Set i det lys kan de 400 kroner som bogen koster godt virke dyrt, men personligt synes jeg, at det tilføjer noget mere til oplevelsen at sidde og bladre gennem de flotte ure i en lækkert udført bog. Om man så synes prisen er rimelig i den sammenhæng er en subjektiv vurdering.

Personligt synes jeg, som efterhånden har interesseret mig for ure i mange år, på trods af ovenstående kritik, at bogen er værd at spendere nogle timer i selskab med. Kristian Haagen er nemlig god til at fortælle historier, og det er det bogen bibringer mig som læser; gode historier om spændende ure. Specielt kapitlet om Jan Stages Rolex GMT-master ref. 1675 er spændende og en interessant vinkel på det at berette om ure. Ure fascinerer nemlig også med deres historie og de følelser, der er tilknyttet dem – ikke blot med tal og mekanik.

Hvis man vil lære hvordan et ur fungere fra A til Z, bliver man skuffet når man læser Kristian Haagens bog. Jeg vil også medgive, at de mange billeder domminerer lidt for meget i forhold til det skrevne indhold, men hvis man vil høre de gode fortællinger, der knytter sig til de små mekaniske vidundere vi bærer om armen hverdag gennem hele vores liv, er Facts og Fortællinger fra Den Tikkende Verden 3 et fremragende sted at kigge. Bogen koster 400 kroner.

Har du læst bogen og hvad synes du om den? Kender du andre gode bøger om emnet, du kan anbefale? Smid en kommentar i kommentarfeltet og del din mening.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

3 Kommentarer

  1. Ser man bort fra Jan Stages ideologiske præferencer, har manden jo stadig levet et spænende og interessant liv, så jeg kan godt forstå fascinationen af et ur, der har været med rundt i verdens brandpunkter. Hvad man så mener om Jan Stages journalistik og politiske holdninger, er en anden sag. Kristian Haagen er jo ur-skribent og ikke journalist, så jeg synes som sådan, at det er o.k at tage historien med, idet omdrejnings punktet er uret og ikke Jan Stages politiske holdninger.

  2. Bogen er rimeligt spændende, men det er nok ikke lige japanske digitalure, der facinerer de fleste af læserne, selvom en ganske stor del af bogen netop handler om dem.
    Værst er imidlertid Kr. Haagens næsegruse beundring for Jan Stage, der helt modsat forfatterens opfattelse absolut IKKE var Danmarks svar på James Bond. Langt snarere var han en Dr. No eller en Blofeld!
    Sandhedsværdien af Stages artikler var ofte yderst tvivlsom og hans indsats for etpartistyre og planøkonomi er sandelig IKKE noget at beundre!
    Nej, fy for den Haagen, om igen med en bedre bog og vis lidt respekt for demokrati og menneskerettigheder!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.