9 Kommentarer

Værd at vide før du køber grey market ure

Handel sikkert på grey marketDer er penge at spare ved at gå uden om autoriserede forhandlere og købe dit nye ur på det såkaldte grey market. Hvad er grey market forhandlere, hvorfor kan de sælge urene billigere og hvilke ulemper skal jeg være opmærksom på? Disse spørgsmål finder du svar på i denne artikel.

Hvad er grey market ure og hvorfor er de billigere?

Ure købt på grey market er ure som er solgt af forhandlere uden autorisation. Det vil sige, at forhandleren ikke har nogen aftale med urmærket, eksempelvis Omega, om at sælge deres ure. En autoriseret forhandler skal leve op til en række krav fra producenten. Det kan for eksempel være krav om beliggenhed, speciel uddannelse af urmagere, butikkens indretning mm.

Disse krav fra producenten opfylder grey market forhandlere ikke. Ofte opererer de kun med en webshop og ikke en fysisk butik. Urene de sælger er helt nye i ubrudt plastik og med original emballage. Men hvor får de så urene fra, når de ikke er autoriserede af producenten? Dem køber de hos en forhandler der er autoriseret.

Autoriserede forhandlere skal for at få lov til at sælge et bestemt mærke ofte forpligtige sig til at aftage et minimum antal ure. For nogle autoriserede forhandlere er dette antal mere end de kan sælge. Derfor sælger de overskydende ure “ud af bagdøren” for at kunne fortsætte deres samarbejde med et prestigefyldt mærke og undgå at oparbejde et kæmpe lager.

Køberne til disse ure er grey market forhandlere, der køber urene i større partier med store rabatter for at videresælge dem med fortjeneste, men stadig til en lavere pris end listeprisen hos den autoriserede forhandler. Det er grunden til, at man hos grey market forhandlere kan købe ure med 20% rabat eller mere i forhold til den normale udsalgspris.

Hvad er ulempen ved ure fra grey market forhandlere?

20 procent på et ur til 30-40.000 er for de fleste en betydelig besparelse, så hvad må man undvære i forhold til at betale prisen hos en autoriseret forhandler? Forskellen ligger i garantien og den service man kan forvente, hvis uret skulle gå i stykker.

Producenterne er selvsagt ikke glade for denne praksis, så urene sælges ofte uden stemplede og udfyldte garantibeviser, for at urene ikke skal kunne spores tilbage til butikken der har solgt dem. Uden et korrekt udfyldt garantibevis yder producenten ingen garanti og du skal dermed selv betale for eventuelle reparationer.

Så hvis en grey market forhandler sælger ure uden officiel garanti fra producenten, skal du være opmærksom på dette. Grey market forhandlere er ikke altid lige gode til at oplyse om dette, så sørg for at spørge dem ad inden du handler.

Vær også opmærksom på, at nogle grey market forhandlere giver deres egen garanti. Denne er ikke at forveksle med en officiel garanti fra producenten, idet du ikke ved hvor grey market forhandleren får uret lavet henne. Det er personligt ikke en garanti, jeg ville turde benytte mig af.

Andre grey market ure kommer med korrekt udfyldt garantibevis og er således omfattet af producentens garanti. Disse er ofte en smule dyrere end dem, der kommer uden. Med et gyldigt garantibevis vil du kunne gå ind til enhver autoriseret forhandler af mærket og de vil hjælpe dig. Ulempen er her at de formentlig ikke vil lave det på eget værksted, men sende det til producenten for reparation. Dette medfører ofte noget længere ventetid.

Er grey market besværet værd?

Det store spørgsmål er så om besparelsen opvejer de ulemper der er ved grey market. Denne form for handel er meget udbredt og ikke så lyssky som det nogen gange bliver gjort til. Hvis man ved hvad man køber og vælger en reputabel grey market forhandler, kan det efter min mening være en fin måde at opnå en besparelse på.

Man skal sørge for at afklare med forhandleren om uret kommer med officiel garanti. Gør det ikke det, skal man overveje om besparelsen kan dække et eventuelt service, det vil den i de fleste tilfælde. Derudover er det meget sjældent, at high-end ure har behov for reparationer i garantiperioden på de 2 år som de fleste producenter giver.

Så ved du hvad du køber og er klar over eventuelle ulemper, kan besparelsen godt være det værd. Det er selvfølgelig en personlig vurdering. Med denne artikel har du forhåbentlig fået den nødvendige viden for at kunne foretage et informeret valg.

Husk at ‘synes godt om’ Ure Til Tiden på Facebook, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebooksiden her. Del også gerne siden med andre ur-tosser.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

9 Kommentarer

 1. Greymarket Rolex,

  Er det ofte at Greymarket Rolex ure er rigtig høj kvalitets replicas?

  Jeg kender en som har kvittering fra en urmager på 85.000kr for et Rolex ur med papirer, box og det hele, da han gik forbi Klarlund fik han besked om det var falsk.

  Den urmager han har købt det hos har nu ombyttet produktet og han har fået et nyt. Deres forklaring var at der desværre nogle gange sker ombytninger af originaler til replicas under transporten, og at dette skyldes organiseret kriminalitet som de ikke kan gøre noget ved.

  Eller er det bare en røverhistorie, om en shady urmager der prøver sælge fake varer? Ombytningen han fik var ægte.

 2. Hej, har du erfaring med køb af ure fra urværket.dk?
  De sælger ure til en god besparelse, og skriver det er med world wide GARANTI?

  Kan man stole på dem, har kigget på et tudor heritage ur.
  Vh Casper

 3. Hej Morten,

  Jeg har forelsket mig i et Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 mekanisk. Jeg har været inde hos en forhandler og der står uret til 18.895. På http://www.urvaerket.dk/tag-heuer-aquaracer-bla-stal-o41-mm-p-71310.html står det til 14.695. Der står at der officiel world wide garanti.

  Er der nogen hage ved det så? Ud fra din artikel, synes jeg da at spare 4-5.000 på et ur er fint, når der er officiel world wide garanti. Jeg ved selvfølgelig ikke om papirerne er stemplet og udfyldt korrekt 🙁

 4. Hej Morten,
  Jeg har, med stor gavn fra dine artikler, kigget på ure på bla. Chrono24 og har nu fundet et ur, jeg virkelig er blevet vild med til en meget god pris, ved en italiensk forhandler.
  Hvad mener du om denne forhandler? Og er der noget jeg bør forhøre mig om, før jeg evt vælger at købe uret igennem dem?

  http://www.chrono24.dk/dealer/orologeriabodoni/index.htm

  på forhånd tak!

  1. Hej

   Tak for din kommentar. Jeg beklager det sene svar, der har ikke været så meget tid til ure på det seneste. Jeg ved ikke om det stadig er aktuelt, men i så fald er her er et svar.

   Jeg kender ikke personligt til forhandleren, men personligt undgår jeg forhandlere fra Italien. Man hører ofte om, at de har en lidt mere afslappet holdning til at få beskrevet et ur korrekt, efterfølgende service og overholde aftaler/deadlines.

   Der er sikkert mange fine forhandlere i Italien, men det er uden sammenligning det land, man hører flest negative historier fra. Dertil kommer, at det er lidt nemmere fysisk at få fat i en tysk forhandler, hvis der skulle omstå problemer. Rejsen til Italien er lidt længere.

   Håber det var brugbart.

   Vh,
   Morten Egholt.

 5. Hej Morten,
  Super god og let forståelig blog du har dig. Jeg er ny inden for verden af kvalitetsure, og har allerede lært en masse ved at læse dine artikler👍🏼
  Jeg synes du har nogle kloge indspark til de andre, som har skrevet til dig i kommentarerne og håber derfor du vil give dit besyv på mit forhåbentligt, forestående første køb af et kvalitetsur.

  Jeg har forelsket mig i
  Omega Seamaster Aqua Terra 150m Co-Axial 38.5mm samt
  Rolex Oyster Perpetual 39 mm.
  De nyeste modeller i rækken.
  Derudover har jeg for nyligt faktisk også fået øjnene op for et
  Omega seamaster aqua terra Quartz, da det er noget billigere og ikke vil gå i stå, eftersom jeg ikke kommer til at bære uret hver dag.

  Hvad er dine tanker om disse ure?
  og hvad jeg skal jeg været opmærksom på ved køb af et sf disse?
  Jeg må indrømme at rolexet synes jeg er det flotteste! Men prisen er lige inoverkanten af hvad jeg kan smide på et ur pt. Så det skal findes til en virkelig god pris, hvis det skal være realistisk.

  Hvor og hvordan finder jeg urene billigst uden at blive snydt?

  Jeg har selv kigget på såkaldte greymarkets (ret mig hvis jeg tager fejl) forhandlere på chrono24 og engelske online juvellerer (pga den lave pund kurs). har du erfaringer med at sådanne engelske onlinebutikker kan presses yderligere ned i pris?
  Eksempelvis her på omegaerne: http://www.chrono24.dk/omega/seamaster-aqua-terra-150-m-omega-master-co-axial-385-mm–id3601695.htm
  Og
  https://www.precisiontime.co.uk/omega-23110396006001-seamaster-aqua-terra-watch.html

  Håber du vil dele din mening omkring alt dette
  Fortsæt det gode arbejde
  Venligst, Jeppe

  1. Hej Jeppe

   Jeg er glad for, at du synes om hjemmesiden. Dejlige ure du har fundet, jeg kan ikke sige så meget om dem, andet end at med Omega og Rolex er du sikker på ikke at gå galt i byen.

   Jeg ville nok gå uden om forhandlere fra Tyrkiet som den første du linker til. England eller Tyskland er som regel gode steder, det er tæt på og de er medlem af EU. Så jeg vil anbefale dig at kigge der.

   Du skal nok ikke regne med at kunne presse dem ret meget på prisen, hvis noget overhovedet. Der er ikke den store avance på greymarket ure, så rabatter er ligeledes lave. Se evt. denne forhandler, mange handler og gode referencer http://www.chrono24.dk/omega/seamaster-aqua-terra-midsize-chronometer–id3511680.htm Prisen ligger nok i det leje ved en velrenommeret forhandler. Jeg tvivler på det kan gøres ret meget billigere.

   Håber du kan bruge det 🙂

   Vh,
   Morten.

   1. Hej Morten,
    Tak for dit fine svar.
    Vil gøre høre dine tanker omkring det quartz ur, jeg kigger på. Er det pengene værd eller er det bedre at bruge ca. det dobbelte på den mekaniske model?

    Fin forhandler du har fundet – tak!
    Hvor ville du personligt handle hvis det stod mellem den du linker til på Chrono24 og den engelske forhandler jeg har fundet? de er prismæssigt meget ens.
    https://www.precisiontime.co.uk/omega-231-10-39-21-01-001-seamaster-aqua-terra-chronometer-automatic-co-axial-39mm-gents-watch.html

    mvh. Jeppe

    1. Hej igen

     Godt du kunne bruge det. Om det skal være quartz eller mekanisk er et godt spørgsmål. Det er jo en smagssag.

     På de objektive parametre er quartz det bedste valg, det er billigere, mere præcist, mere robust og går ikke i stå. Men for mig er et quartz ur lidt mere en brugsgenstand, der bare fortæller dig tiden. Et mekanisk ur er for mig mere interessant, fordi der er lagt langt mere arbejde og finesse i værket. Der er mere historie og sjæl i et mekanisk ur, mens et quartz ur er noget man ser alle vegne.

     Det du skal overveje er, om det ekstra man får med et mekanisk ur, er merprisen værd for dig. Hvis du ikke synes der er noget spændende ved et mekanisk værk, er der ingen grund til at betale det dobbelte, i så fald giver quartz langt mere for pengene. Hvis du derimod synes der er noget fedt ved et mekanisk urværk og vil komme til at ærgre dig en lille smule over du valgte et quartz ur, hver gang du ser på det, skal du vælge et mekanisk ur. Så tænker over hvad du sætter mest pris på; præcision, robusthed, pris og gangreserve eller nydelsen ved et mekanisk urværk.

     Angående forhandlerne, så tror jeg, uden at have personligt kendskab til nogen af dem, ikke at du går galt i byen med nogen af dem. De har begge rigtig mange positive referencer på nettet. Jeg havde nok valgt den tyske af den grund at det er tættest på, hvis nu et eller andet skulle gå galt. Derudover har tyskerne jo et ry for grundighed og hæderlighed omend det nok mest er fordomme 🙂

     Vh,
     Morten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.