17 Kommentarer

Sådan køber du vintage ure

Vintage ur
Vintage ur
Vintage ure er flotte og populære for deres patina.

Vintage ure er hotte i øjeblikket. De signalerer individuel stil og autenticitet. Med et fedt vintageur skiller du dig ud fra mængden, da det ikke er alle, der har indsigten til at anskaffe sig et. Det problem hjælper jeg dig med i denne artikel, der gennemgår alt hvad du bør vide, før du investerer tusindvis af kroner i dit vintage ur. Der er nemlig en række faldgrupper som du bør undgå eller som minimum kende til. Så læs med – det kan spare dig for mange ærgrelser og kroner.

Originalitet betyder alt når det gælder vintage ure

Inden for handel med vintage ure gælder især en regel; originalitet er altafgørende. Hvis et ur er 100% originalt både indvendigt og udvendigt, kan det betyde en fordobling af prisen – ofte mere. Samlere går op i at deres ur er fuldstændigt autentisk og det påvirker prisen. Derfor skal du være opmærksom på ikke at købe katten i sækken. Selvom et ur ser tilforladeligt ud udenpå aner du ikke, hvad der gemmer sig inden i før du har set efter. Ved du ikke, hvad du skal se efter, bør du alliere dig med en, der gør. Du kan være uheldig at få fingrene i en kopi eller et såkaldt franken watch, hvor uret er sammensat af forskellige nyere og gamle dele.

Du kan i mange tilfælde få en urmager med kendskab til netop det mærke du overvejer at købe, til at verificere ægtheden af uret. Hvis sælger modsætter sig dette, bør du finde et andet sted at handle. Det koster muligvis en plovmand eller to afhængig af hvor du spørger, men det er en lille pris at betale for at kunne købe et ur til måske mange tusinde kroner med ro i sindet. Nogle forhandlere leverer et såkaldt certificate of authenticity med deres ure, hvilket kan gøre uret nemmere at sælge, hvis du engang vil sælge det privat.

Tilbehøret koster også

Rolex med box og papirer
Sådan ser et Rolex med boks, papirer , certifikat og tags ud.

Det er ikke kun selve uret der skal være originalt, tilbehøret har også en betydning, især for samlere. Kommer et ur med papirer, certifikat fra fabrikken og den originale boks kan det betyde en forskel på op imod 30% i prisen. Det er meget forskelligt, hvor meget folk går op i tilbehøret, men generelt er ure med tilbehøret i orden meget nemmere at sælge og de holder også prisen bedre, så det er alt i alt en bedre investering. Du behøver ikke ligge inde med det originale tilbehør for at få uret solgt, så hvis det ikke betyder noget for dig, kan du godt vælge at spare nogle penge og bare glæde dig over uret som det er, men vær under alle omstændigheder opmærksom på ikke at komme til at betale fuld pris for et ur uden det rette tilbehør.

Køb sælger

Inden for privat handel med brugte ure, har man en tommelfingerregel, der siger at man skal købe sælger i lige så høj grad som selve uret. Det betyder, at man skal sikre sig, at sælger er reel og har rent mel i posen. Hvis sælger virker til at vide, hvad han taler om og beredvilligt svarer på spørgsmål, er der nok en større chance for, at han er til at stole på. Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse, tal med sælger – helst face to face, stil kritiske spørgsmål, spørg om referencer fra tidligere handler og undersøg eventuelt på ur fora om nogen kender sælger og kan sige god for ham. Ærlige sælgere kaldes good guys i diverse fora. Da det danske ur community er relativt lille, så der er god chance for at nogen har handlet med sælger før. Ofte skriver man efter en god handel en lille anbefaling i fora, så andre kan handle med ro i sindet. Se for eksempel http://itstime.dk/ som er danmarks største forum for ur interesserede.

Stand over pris

Det er en udbredt begynderfejl at glemme standen og fokusere på prisen i stedet. De to ting hænger uløseligt sammen og et billigere ur, kan hurtigt blive det dyreste køb i længden. Du kan måske spare 5.000 kroner på et ur og tænker, at du har skudt papegøjen, men lad dig ikke forblænde af prisen og glemme standen. Priser på service af vintage ure, kan hurtigt løbe op i mange tusinde – især hvis der skal skiftes vitale dele, så overvej om ikke et nyserviceret ur er de 5.000 kroner mere værd.

Det er også vigtigt at se på den udvendige stand, der florerer mange ure, der ser meget smadrede ud til billige priser. Disse er næsten umulige at komme af med igen og kan således vise sig at være en rigtig dårlig investering, hvor du aldrig får det sparede hjem igen kontra et ur i god stand. Hvis du køber et ur i flot stand, kan du, hvis du passer på det, være næsten sikker på at kunne sælge det for det samme eller med stor sandsynlighed tjene på det.

Hvor skal jeg handle?

Hvor du skal handle afhænger i høj grad af, hvor stor risiko du er villig til at tage og hvor erfaren du er på det marked du handler på. Når vi taler vintage ur er der grundlæggende tre måder at handle på. Du kan handle med private på sider som dba, ebay og lignende, du kan handle med forhandlere, der har specialiseret sig i brugte ure og du kan vælge at købe ure på auktioner for eksempel hos lauritz.com.

Generelt vil jeg fraråde at handle vintage ure, og ure i al almindlighed, på online auktionssider. Der har tidligere været eksempler på, at urene ikke er som beskrevet, vurderingerne er ofte skæve og du skal betale salær til auktions siderne. Du kan i visse tilfælde gøre en god handel, hvis du er 100% inde i produktet du byder på, men med mindre du ved hvad du laver, vil jeg fraråde internet auktioner.

Så er der privat handel, hvilket i mange tilfælde kan være rigtig fint, hvis du tager de forholdsregler, jeg beskrev i afsnittet ”køb sælger”. Handler du på det danske marked, er de fleste sælgere ærlige entusiaster som du kan stole på. Al den snak om kopier og svindel kan godt virke afskrækkende, men husk på, at det er de få brodne kar, der får alt opmærksomheden. De mange, mange handler der går godt, hører man som regel aldrig om. Så tag dine forholdsregler, og du burde være klædt godt på.

Den sikreste form for handel med vintage ure du kan gøre, er at handle med brugt forhandlere. Jeg vil anbefale denne handelsform til nybegyndere, da den stort set fjerner risikoen for at blive snydt. De danske brugt forhandlere er over en bred karm ærlige og redelige foretagender, jeg mindes kun meget sjældent at have hørt om utilfredse kunder, og kan ikke komme i tanker om decideret svindel. Prisen er måske en smule højere, men personligt betaler jeg gerne lidt mere for den rådgivning og sikkerhed som brugt forhandlerne kan tilbyde. Selvom de danske forhandlere har et godt ry, bør du naturligvis stadig følge forholdsreglerne beskrevet i afsnittet ”køb sælger”.

Endelig er der mulighed for at handle online i udlandet igennem sider som for eksempel www.chrono24.dk/ . Igen vil jeg sige; er du førstegangskøber bør du tænke dig om en ekstra gang inden du overfører tusindevis af kroner til en person i Italien du aldrig har mødt. Hvis et tilbud er for godt til at være sandt, er det med stor sandsynlighed svindel. Du er dårligt stillet som køber, hvis et ur ikke er som beskrevet i annoncen og sælger sidder langt væk i et andet land.

Som nævnt handler det om, hvor stor risiko du tør løbe. Hvis du er erfaren eller kender nogen, der kan guide dig, er der intet i vejen for at spare et par kroner på det private marked. Vær omhyggelig med din research og følg rådene i denne artikel, så skal det nok gå. Er du førstegangskøber og synes du at markedet er stort og uoverskueligt, er mit råd at købe dit vintage ur hos en specialiseret forhandler. De ekstra kroner de koster kommer igen igennem ejerglæde og tryghed.

Har du kommentarere eller spørgsmål er du som altid velkommen til at benytte kommentarfeltdet nedenunder, så skal jeg gøre mit bedste for at hjælpe. Hvis du kunne lide artiklen, vil jeg opfordre til at “synes godt om” min side på facebook, så får du en opdatering hvergang jeg poster en nyt artikel på bloggen. Du kan følge mig på facebook her.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

17 Kommentarer

 1. Hej Morten.
  Jeg står over for at skulle købe mit første Rolex ur. Er meget vild med datejust modellen men har fundet et billigere oyster perpertual 31 mm fra 2010 (med oyster kæde) til 36.000 uden originale papirer men med original boks – hos Stenstrup watches & Jewellery. Kender du noget til dem som forhandlere og hvad tænker du om prisen?
  Bh Sidsel

  1. Hej Sidsel

   Tillykke med det kommende urkøb 🙂 Prisen virker fin i forhold til markedsprisen. Jeg har ikke personlig erfaring med forhandleren, men de har fysiske butikker i både København og Aarhus, så jeg vil gætte på at de er gode nok.

   Vh,
   Morten.

 2. Hej Morten.
  Jeg overvejer at købe et Rolex Oyster Perpetual Date 15200 34mm.
  Men papir og boks.
  Hvad ville en fair pris være for dette?

  Mvh Mie

 3. Hej Morten.
  Jeg overvejer at købe et rolex oyster perpetual fra 1959 32 mm af en privat sælger. Det har ingen certifikat eller andre papirer og er efter sælgers udsagn købt på auktion og er serviceret for etår siden. Hun vil minimum have 10.500 for det. På billedet ser det pænt og velholdt ud. Hvordan ligger det rent prismæssigt forudsat at uret er i orden? Jeg vil tage hen og besøge sælger og kigge på uret. Hvad skal jeg være opmærksom på?
  Med venlig hilsen Julie

  1. Hej Julie

   Undskyld det sene svar, hvis det stadig er aktuelt er her et svar:

   Det er svært at vurdere prisen uden urets reference nummer, men det lyder umiddelbart ikke helt off, hvis det er nyserviceret. Det er en god ide at tage ud og kigge på uret. Hvis det er på lænke, skal du være opmærksom på om der er stræk, altså om lænken virker meget slap og der er stor afstand mellem leddene. Træk uret op så du er sikker på at det går, er det med dato så kør alle datoerne igennem så du er sikker på den ikke “hænger” nogen steder.

   Derudover ville jeg tage det forbi en urmager og få dem til at se på det, hvis sælger har rent mel i posen burde vedkommende være ok med dette. Da der hverken er certifikater eller papir på det omtalte service, vil det være den eneste måde du kan sikre dig på. Skulle uret være service trængende kommer du hurtigt af med flere tusinde, så det ville være ærgerligt at købe katten i sækken.

   Vh,
   Morten Egholt.

 4. Hej Morten !
  Undertegnede er en efterhånden gammel herre på 71,5 år..
  Efter et ” ligfald ” for et par år siden, er jeg nu ved at rydde ud i mine ting.
  Jeg har i mine “gemmer” fundet 5 stk. armbåndsure, arvestykker så vidt huskes.
  1 dameur mrk. Flora, 1 dameur mrk. Quartz, 1 dame/herretur ? – mrk. Casio Quartz, 1 stk. med Anders And samt 1 stk. Mrk. EAGLEMOSS.
  Har ovenstående interesse for samlere ?
  Evt. Pris .

  Med venlig hilsen

  1. Hej Poul

   Tak for din kommentar.

   Det er svært at vurdere ure uden at have set dem, men umiddelbart vil jeg ikke mene, at ovenstående er noget der har den store interesse for samlere. Quartz-ure er sjældent særligt eftertragtede, så priserne er desværre også derefter. Jeg vil tro at priserne ligger på omkring 100 kroner per ur, hvis du kan finde nogen der vil købe dem. Jeg håber det kunne være til hjælp.

   Vh,
   Morten Egholt Madsen.

 5. Hej.
  Jeg overvejer at købe et Rolex fra 1990, Oyster Datejust, 34mm – helt uden “dikkedarer” og med sort skive. Jeg vil køber det hos Franz Jaeger & me. Jeg er sikker på, at butikken og de folk, der er i den, er både troværdige og gode urmagere. Men jeg er lidt usikker på prisniveauet (er ny i urverdenen). Uret er serviceret og kædens led er faste og fine – og på FJ’s skala er det 9/10. Men det har ingen papirer. Sælges dog med et Franz Jaeger & Me ægthedscertifikat. Det koster 25.000.
  Så mine spørgsmål: Er 25.000 for meget? Kan jo nok godt forhandle lidt -men hvad skal jeg sigte efter? Og hvor vigtige er papirerne? Kan de erstattes af et FJ&M ægthedscertifikat?
  På forhånd tak for svar 🙂

  mvh
  Birgitte

  1. Hej Birgitte

   Tak for din kommentar.

   Det er svært at vurdere prisen uden at have uret i hånden eller kende referencen, men umiddelbart lyder 25.000 ikke helt skævt for et DateJust, hvis det er i god stand og serviceret for nyligt. Det er lidt til den høje side, så jeg ville prøve og se, om jeg kunne få dem ned omkring 22-23.000.

   Parpierne er ikke vigtige med mindre det betyder noget for dig at have “et komplet set”. Det kan have betydning for værdien, hvis der er tale om et samlerobjekt, hvor papirer kan være med til at øge autenticiteten. På et DateJust fra 1990 betyder det ikke det store, med mindre du selv går op i at have parpierne. Et ægthedscertifikat giver ikke samme værdi som de originale papirer, men er blot ‘nice to have’.

   Håber det svarede på dit spørgsmål.

   Vh,
   Morten Egholt.

   1. Hej Morten.

    1000 tak for svar – det var meget nyttigt. Jeg har nu købt uret og er rigtig glad for det. Så tak for hjælpen… Jeg har på fornemmelsen, at det ikke er sidste gang, jeg har købt et ur 🙂
    mvh
    Birgitte

    1. Hej Birgitte

     Tillykke med dit nye ur. Jeg er sikker på, at det vil tjene dig godt mange år ud i fremtiden 🙂

     Vh,

     Morten Egholt Madsen.

 6. Hej

  Super god side du har lavet her:-))!!!
  Har du nogle erfaringer med uhren-fan.de?
  Har fundet mit drømme ur der

  Mvh
  Anette

  1. Hej Anette

   Tak for din kommentar, det er dejligt at høre.

   Jeg har ingen personlige erfaringer med dem, men de får gode anbefalinger på Trustpilot og rundt omkring på ur-forums. Det sidste er som regel en god indikator for, at det er et godt sted at handle og også den måde jeg selv vurderer forhandlere på, så jeg ville ikke være nervøs for at handle med dem.

   Vh,
   Morten Egholt Madsen.

 7. Jeg er fra min tid som international håndbolddommer (WM-finale, flere OL og flere hundrede landskampe) i besiddelse af et Heuer Game-Master armbåndsstopur fra 70-rene. Det er totalt i orden .
  Hvor får jeg det vurderet (og evt.solgt). Hvad tror du det er værd?

  1. Hej Jan

   Tak for din kommentar. Det lyder som et interessant ur du har der.

   Det er svært at sætte en pris på uden at kende stand, tilbehør, evt. service historik osv. Alt efter standen vil jeg mene prisen ligger et sted mellem 6000 og 10.000 kr.

   Du kan prøve at kontakte Mads Gjødesen fra timetowatch.dk, der er meget dygtig på vintageure. Ellers kan du prøve Bruun Rasmussen auktioner, der også har dygtige vurderingseksperter. Jeg tror, at du vil få nemmest ved at afsætte det hos Bruun Rasmussen, der har lidt bredere publikum for den salgs samleobjekter.

   Jeg håber det gav dig noget at gå videre med. Held og lykke med salget.

   Vh,
   Morten Egholt.

 8. Hej Morten,

  Tak, for den fine guide. Jeg er første gang køber af er vintage ur. Jeg har været nede og kigge på et ur hos Franz & jaeger me i København. Har du nogle erfaringer med forhandleren? Der er tale om et submariner fra 2001 til en pris til 39.500 kr. Er det ikke god pris?
  Hilsen Peter Hoang

  1. Hej Peter

   Tak for din kommentar 🙂 Det er en spænende verden du er på vej ind i. Jeg har ingen personlige erfaringer med Franz Jaeger & Me, men de har et godt rygte, så jeg ville være helt tryg ved at handle hos dem.

   Prisen på 39.500,- for en 2001 submariner vil jeg mene er i den høje ende, men det kommer selvfølgelig an på standen. Hvis den er helt i top og uret kommer med boks og papir, er det en fin pris.

   Du kan eksempelvis også se på denne ref. 16610 fra 2003 til 38k med boks og papir på http://www.timetowatch.dk/ure.asp?page=195&gr=1&Showpage=2&kat=8 TimeToWatch er et sted du trygt kan handle og Mads der driver det er nok en af de bedste i DK til at vejlede om vintage Rolex.

   I øvrigt, et ur fra 2001 vil ikke gå under betegnelsen vintage. Der er ikke nogen fast grænse for, hvor gammelt et ur skal være før det er vintage, men de fleste vil nok sige minimum 25 år.

   Dbh,
   Morten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.