Anmeldelse: Seiko SNZH53

Seiko SNZH53

Seiko SNZH53 er et super fedt ur. Det kommer med et automatisk værk, designet er både flot og anderledes og så koster det kun 1799 kroner. I denne anmeldelse skal vi se nærmere på om uret lever op til de lovende takter.

Seiko SNZH53

Designet på Seiko SNZH53

Designet på Seiko SNZH53 er grunden til, at jeg valgte at købe det. I prisklassen som SNZH53 ligger i, er der sjældent ret meget variation. Seiko SNZH53 skiller sig dog ud på det punkt.

Det der gør uret anderledes, er kransen som er lavet i fladt krystalglas. Det giver uret et helt unikt look, som jeg ikke har set på ret mange ure, især ikke i Seikos priskasse. Glas kransen tilfører uret personlighed og er det første man lægger mærke til.

Modellen kommer i en række forskellige farver. Seiko SNZH53 med blå skive og krans er min favorit. Spillet mellem den blå ‘sunburst’ skive og sølv markeringerne giver en flot effekt.

Seiko SNZH53

Viserne er såkaldte sword-hands, som har fået navnet efter deres karakteristiske sværd-lignende form. Størrelsen sidder lige i øjet. Sammen med time/minut markeringerne giver viserne et meget balanceret udtryk og aflæsning af tiden er nem.

Derudover prydes skiven af Seikos navn klokken 12. Under Seiko-navnet finder man ‘Seiko 5’ logoet, der angiver at uret tilhører Seikos serie af billigere sportsure. Ved klokken 6 står der ‘Automatic’, ’23 Jewels’ og ‘100M’ fordelt på tre linjer.

Alt teksten er holdt i sølv ligesom viserne og markeringerne. Tekst og logo er smagfuldt udført i en størrelse, der ikke gør det for dominerende. Det eneste element der bryder den ellers balancerede skive, er dag/dato visningen. Udførelsen er dog til at leve med.

Seiko SNZH53

Formgivningen af urkassen er Seiko sluppet godt fra. Kassen føles tung og solid. Hornene er børstet stål, mens siderne er poleret blanke. Det giver kassen et elegant look og de forskellige poleringer blender godt. Der er ingen skarpe kanter, hvilket bløder formudtrykket op.

Betjening og brug

Uret er meget behageligt at bære og sidder godt om håndledet. Uret måler 42 mm og syner og føles præcis sådan. De bløde kurver gør, at uret ikke føles stort og klodset. Derudover er kassen slank, så uret går nemt under en skjorte.

Seiko SNZH53
Et wristshot af Seiko SNZH53. Uret sidder godt om håndledet og størrelsen er perfekt for et dykkerur.

Den medfølgende ‘oyster-lignende’ lænke er ligeledes behagelig, men kvaliteten er som man kunne forvente ikke helt i top. Leddene er ikke solide men blot udstemplet ligesom låsen.

Lænken er ofte et sted, der spares på i den lave prisklasse. Det er helt forståeligt og at foretrække frem for, at der spares på selve uret. Lænken er okay, men uret gør sig godt på en Nato rem, så der er andre muligheder hvis man ikke er fan af lænken.

Låsen er også godkendt uden at imponere. Den føles meget sikker, så funktionen er der ikke noget at udsætte på, men den kan være stram og mangler det feel man får på dyrere ure. Jeg har dog oplevet det samme på andre Seiko ure, hvor låsen er blevet mere medgørlig efter nogle måneder.

Seiko SNZH53
Seiko SNZH53 gør sig godt på denne NATO-rem fra Gnomon.

Den smukke krans er unidirectional og tager 120 klik på en omgang. Den glider meget let og betjeningen er nem. Skal man være kritisk, kan kransen virke lidt for løs og dermed føles upræcis, men det er i småtingsafdelingen.

Kransen er som nævnt lavet i fladt krystalglas. Den giver virkelig uret karakter sammen med det buede glas over skiven. Det eneste minus ved glas kransen er, at den hurtigt bliver fedtet.

Lumen på dette ur er ikke noget at skrive hjem om. Det lyser kun lige nok til, at man kan tyde klokken. Her kunne Seiko godt have været lidt mere omhyggelige.

Værket i Seiko SNZH53

Vender man uret om, vil man få øje på bagkassen af glas, der giver frit udsyn til det automatiske værk. Det er en meget fin detalje, som man sjældent ser på ure i denne prisklasse. Glas bagkasser er et spørgsmål om smag, personligt nyder jeg at kunne se værket.

Seiko SNZH53

Seiko SNZH53 rummer et 7s36c værk. 7sXXX værkerne bliver brugt i Seikos billigste mekaniske ure. Værkerne er testede og gennemprøvede arbejdsheste. De er ikke noget mesterstykke udi horologisk præcision, men meget robuste.

Værket er produceret med henblik på maximal performance til en lav pris. Det er lavet udelukkende af maskiner, så der er ingen finish eller andet ‘pynt’. Set i det lys kan valget af glas bagkasse forekomme mærkeligt, men jeg synes også at der er noget fascinerende i den industrielle tilgang.

Det er noget helt andet end de håndværksmæssige værdier som findes i de Schweiziske værker, men det at man kan producere et så velfungerende og robust mekanisk værk til så få penge, rummer også en bedrift som er værd at beskue gennem en glasbagkasse.

Indstilling af dag, dato og tid kører fint, med det lille minus, at værket er ‘non-hacking’. Det vil sige at sekundviseren ikke stopper, når man trækker kronen ud. Det er en mindre ulejlighed som man må leve med.

Sekundviseren kan dog bremses ved at dreje kronen modsat også kaldet ‘back hacking’, hvis man ønsker at stille det præcist.

Konklusion

Seiko SNZH53 er et fedt ur til en rigtig god pris. Så kort kan det egentlig gøres. Til de 1799 kroner uret koster, kan man sagtens leve med de små fejl uret har, når man ser på hvad uret gør rigtigt.

Designet er anderledes og ligner ikke alle de andre billige dykkerure. Byggekvaliteten og udførslen er noget af det bedste i prisklassen, som vi kender det fra Seiko. Værket er utrolig robust og gennemprøvet. Præcisionen er fuldtud godkendt.

Seiko SNZH53

Så hvis du er på jagt efter et alternativ til de mange ensformige dykkerure eller bare leder efter et godt sted at begynde din ursamling, kan Seiko SNZH53 bestemt anbefales. Seiko SNZH53 kan købes her.

Husk at ‘synes godt om’ Ure Til Tiden på Facebook, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder siden her. Husk også gerne at dele siden med andre ur-tosser.

Bedømmelse
Dato
Produkt
Seiko SNZH53
Bedømmelse
51star1star1star1star1star
Product Name
Seiko SNZH53
Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.