Forsikring af ure: Sådan er du dækket
Forsikringer kan være komplicerede, det gælder også forsikring af ure. Har man investeret mange penge i sin ur-samling, bør man sikre sig, at man er ordentligt dækket, hvis uheldet er ude.
Derfor er her en artikel, der nemt og overskueligt fortæller dig, hvad du skal vide. Artiklen er skrevet af Rune Bjærre, der har været så venlig at dele ud af sine erfaringer fra sit job i forsikringsbranchen. Rune skriver:
Jeg vil starte med at understrege, at nedenstående er en generel guide og jeg kan kun henvise til at I tager en grundig snak med jeres nuværende selskab om deres specifikke dækningen af ure, men overordnet set gælder nedenstående.
Indbo er delt op i et par forskellige grupper:
- Almindeligt indbo.
- Særligt privat indbo, herunder er almindelige ure i stål.
- Særlige private værdigenstande, herunder ure som er helt eller delvist guld, sølv og som indbefatter ædelstene.
Særlig privat indbo omfatter langt de fleste af vores ure som Sub, Sea-Dweller og andre ure i stål. Disse ure er dækket af den fulde indbosum ved f.eks. indbrud, så længe urene befinder sig i jeres hus eller lejlighed.
Der kan være tale om dyre ure, men forsikringsselskaberne tager generelt ikke hensyn til den høje værdi af urene i deres betingelser, men kigger udelukkende på materialet. Undtagelsen er Alka og Tryg (Trygs nyeste betingelser), hvori man skal fastsætte en sum for for eksempel særligt privat indbo og ure.
Særlige private værdigenstande er ure som helt eller delvist er lavet af guld, sølv og lignende eller er udsmykket med ædelstene. På denne type genstande er der ofte en begrænsning af den samlede indbosum, som forsikringsselskabet vil dække.
Man kan for eksempel være dækket for samlet for 1 mio. hvoraf forsikringen så begrænser dækningen af særlige private værdigenstande til 10 eller 15 % af indbosummen. Altså 100.000 eller 150.000 kroner. Det er ofte muligt at forhøje den procentsats, eller forhøje værdien af særlige private værdigenstande om nødvendigt.
Har man derfor kun almindelige stål ure, så bør man være sikret hvis man blot har en høj nok samlet indbosum. Men igen er anbefalingen at tage en snak med jeres nuværende forsikringsselskab, og eventuelt få en rådgiver som ved noget om ure, eller er meget skarp i dækningen i hvert fald.
Ovenstående gælder ved indbrudstyveri, vand og brandskader, samt røveri på gaden.
Forsikring af ure i bankboks
Har man i stedet urene i bankboks, skal de stadig være dækket ind af jeres samlede indbosum, da banken ikke dækker indholdet i jeres bokse. I er ikke altid sikret ved blot at flytte urene i en boks.
Forsikring af ure ved rejse i udlandet
I udlandet gælder der andre regler. Her dækningen generelt 10 % af indbosummen, dækket som 1. risiko, hvilket betyder at du godt kan have for mere end 10% af dine indbosum med, men at der kun dækkes op til 10 %. Grænsen for Særlige private værdigenstande gælder selvfølgelig stadig her.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at tyveri fra hotelværelset, hvor der ikke kan konstateres opbrud af dør eller boks, ikke dækkes. Så det klassiske tyveri fortaget af rengøringsdamen er ikke dækket.
Det var lige en hurtig og meget generel guide, men igen kan jeg kun anbefale, at man tager fat i sit selskab og får en grundig snak med dem.
Her fra uretiltiden.dk vil jeg gerne sige tak til Rune for at dele ud af sin viden. Jeg er sikker på, at den kan komme mange ur-interesserede til gavn.
Husk at ‘synes godt om’ Ure Til Tiden på Facebook, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder siden her. Husk også gerne at dele siden med andre ur-tosser.