2 Kommentarer

Guide: Hvilken slags urværktøj skal du vælge?

urværktøj sæt

Urværktøj er uundværligt, hvis du interesserer dig for ure. Har du det rette værktøj kan du selv skifte rem på uret, justere længden på lænken eller skifte batteri.

Der er mange forskellige mærker og sæt at vælge imellem og priserne varierer meget. Derfor har jeg skrevet denne lille guide til, hvilke typer værktøj og mærker du bør gå efter.

Jeg vil starte med at sige, at der findes rigtig mange billige stykker urværktøj, og især urværktøjssæt, der kan købes rundt omkring. Disse er dog ofte af så dårlig kvalitet, at man lige så godt kan lade være og spare pengene. Derfor går jeg i denne artikel uden om disse typer værktøj og anbefaler nogle af de bedre mærker.

Det vigtigste urværktøj: Springbar tool

Det mest anvendelige urværktøj er uden tvivl et godt springbar tool. Et springbar tool bruges, når du vil skifte rem på dit ur. En ny rem kan give et helt nyt look til uret, så dette er et værktøj, der ofte kommer i brug.

En springbar er den fjeder der sidder mellem urkassens horn og holder remmen eller lænken fast. Disse er notorisk bøvlede at få ud – selvfølgelig medmindre du har det rette værktøj. Det er her springbar tool’et kommer ind i billedet.

Et springbar tool har typisk to spidse ender, hvoraf den ene har et gaffelgreb. Dette greb gør det muligt at trække springbaren så langt tilbage, at remmen kan fjernes fra uret. Den anden ende er ofte en stift, som kan bruges til at fjerne de stifter, der holder en lænke sammen, hvorved lænken kan forkortes.

Springbar tools kommer i mange prisklasser lige fra nogle få kroner op til 3-400 kroner. De billige er ofte i så ringe kvalitet, at de bøjer når man anvender dem. Derfor anbefaler jeg, at du i stedet bruger nogle få hundrede kroner og får et springbar tool, du kan have for livet.

Et springbar tool for livet: Bergeon 6767

Det schweiziske mærke Bergeon laver efter min mening de ubestrideligt bedste urværktøj. Dette gælder også for deres springbar tools. De har en række forskellige modeller, men den mest udbredte hedder 6767-f. Det er også den jeg selv bruger.

Bergeon 6767f
Bergeon 6767f

Jeg har været utrolig glad for min. Modsat det billige kinesiske værktøj får man her kvalitet fra Schweiz. Så har du betalt mange penge for et rigtigt schweizisk ur, bør du også bruge et par hundrede kroner på det rigtige værktøj.

Jeg har ikke fundet nogen steder i Danmark, der forhandler Bergeon 6767, men de kan købes på Amazon i Tyskland for blot 252 kroner inklusiv fragt. Jeg købte selv på min på Amazon og den ankom efter et par dage uden problemer. Tryk her for at købe.

Urlænke-værktøj

Er du mere til en urlænke end en læderrem på dit ur, kan du indimellem få brug for at fjerne nogle led. Bergeon 6767 som vist ovenfor har en lille pin i den ene ende, der kan bruges til dette formål. Det kan dog godt være lidt besværligt. Derfor findes der værktøj specielt designet hertil, der gør det meget lettere.

Bergeon 7230
Bergeon 7230

Igen er Bergeon det bedste valg. De laver professionelt urværktøj, så kvaliteten er bare i orden. Deres urlænke-værktøj anvendes ved at du placerer lænken fladt liggende på den sorte flade. Herefter sørger du for at de små pins, der holder holder lænkens led sammen, flugter med pinpusheren på værktøjet.

Dernæst skruer du bare pinpusheren ind og den lille pin mellem lænkens led, vil langsomt blive skubbet ud. Fordelen ved denne type værktøj frem for et springbar tool er, at du her undgår at pinpusheren smutter og potentielt laver grimme ridser.

Urlænke-værktøjet koster 297 kroner inklusiv fragt og kan købes her.

Værktøj til batteriskift på ure og åbning af ure

Har du et ur med batteri, kan du faktisk selv ret nemt skifte det, når det løber tør for strøm. Dette kan spare dig for en tur til urmageren og et par hundrede kroner per skift, så det kan godt svare sig at købe lidt værktøj til at skifte batteri på ure.

Det eneste du behøver er faktisk et værktøj til at åbne bagkassen på dit ur. Når det er klaret, er det blot at fjerne det gamle batteri og sætte det nye i. Der findes to typer værktøj til at åbne ure med. Hvilken type du skal bruge afhænger af dit ur, så nedenfor gennemgår jeg de to typer og hvilke ure de passer til.

Har du et ur hvor bagkassen trykkes på, det vil sige ikke skrues, skal du bruge en såkaldt case opening knife. Kniven har et specielt designet blad, der nemt glider ind mellem bagkassen og urkassen, hvorefter du kan lirke dem fra hinanden – lidt på samme måde som man ville åbne en østers.

Værktøj til åbning af ure
Værktøj til åbning af ure

Denne type værktøj benyttes ofte til ældre dressure, men også mange moderne ure åbnes på denne måde. Værktøjet koster 290 kroner inklusiv fragt og kan købes på amazon i Tyskland her.

Har du i stedet et ur, hvor bagkassen er skruet på skal du bruge en anden type værktøj. Dette er typisk dykkerure, da en bagkasse der skrues på er mere vandtæt.

Til denne type ure bruges en lille bold, der er lavet i en slags gummi, der kan “gribe fat” i bagkassen. Bolden presses mod urets bagkasse og drejes derefter. Billedet nedenfor illustrerer hvordan bolden virker.

Gummi bold til åbning af ure
Gummibold til åbning af ure

Bolden er særlig velegnet til bagkasser med en glat overflade. Den kan købes til 223 kroner inklusiv fragt fra Tyskland her.

Batterier til ure

Har du et quartz-ur der er løbet tør for batteri, kan du nemt selv skifte batteriet og spare en tur til urmageren. Det sparer både tid og penge.

Efter du har åbnet uret med et at de to værktøjer ovenfor, skal det opbrugte batteri blot byttes ud med et nyt. Præcis hvilken størrelse urbatteri du skal bruge afhænger af dit ur. Derfor kan det være en god idé at købe et sæt med forskellige størrelser – så har du også til fremtidige reparationer.

De fleste ure benytter knapcellebatterier. Du kan købe en pakke med de mest gængse størrelser af batterier til ure her. Det koster kun 49,- og du får 30 styk.

Komplette urværktøjssæt

Vil du gerne have hele udstyret er urværktøjssæt et populært valg og noget der kan findes flere steder. Jeg har sågar set dem på tilbud i Netto. Dette var dog af en af de helt billige kinesiske varianter. Skal man have et sæt i god kvalitet koster de desværre lidt mere.

urværktøj sæt
Bergeon urværktøjssæt

Bergeon laver dette sæt, hvor man både får sprigbar tool, urlænke-værktøj, urkasseåbner, skruetrækkere, pincetter og urmagerlup. Det koster samlet 1760 kroner inklusiv fragt, hvilket er lidt dyrt, men så har man tilgengæld også udstyret i orden. Sættet kan købes her.

Hvilke slags urværktøj bruger du? Har du nogle gode tips om urværktøj, så del dem gerne i kommentarfeltet.

Husk at følge Ure Til Tiden på Facebook og Instagram, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebook-siden her og Instagram-siden her.

Bedømmelse
Dato
Produkt
Urværktøj
Bedømmelse
51star1star1star1star1star
Product Name
Urværktøj
Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

2 Kommentarer

 1. Hej Morten.

  Jeg er ny i urverdenen og har lige købt mit første ur – et Tudor Black Bay 58 med lænke. Jeg har hertil købt en rem fra Bulang & Son, men er tilbageholdende med selv at skifte.

  Jeg vil derfor høre om du stadig sværger til Bergeon 6767’eren og hvorfor ikke er mere pincet-lignende værktøj? Som jeg forstår det er der ret stor chance for at ridse bagsiden af hornene med et alt værktøj som 6767’eren.

  Jeg hører gerne hvad du har af erfaringer med værktøjet (som i øvrigt ikke længere er at finde på Tysk amazon)

  Mvh.
  Thomas

 2. Fin artikel Morten👍🏼
  Og jeg er helt enig i, at man ligeså godt først som sidst kan købe sig et ordentligt kvalitets remskift-værktøj, hvis man går lidt op i ure og skifter en rem i ny og næ. De billige, man ofte kan finde på nettet, holder ikke ret længe og så skal man alligevel have pungen op af lommen igen.

  Tak for en god og inspirerende side😊

  Hilsen Henning

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.