1 Kommentar

Historiehjørnet: Historien bag Jaeger-LeCoultre

Jaeger-LeCoultre Reverso
Charles Antoine Lecoultre, grundlægger af Jaeger-LeCoultre
Grundlæggeren af Jaeger-Lecoultre, Charles Antoine LeCoultre. Copyright “©Jaeger-LeCoultre”. All rights reserved.

Jaeger-LeCoultres historie strækker sig tilbage til 1833, hvor Charles Antoine LeCoultre grundlagde, hvad der skulle gå hen at blive en af de mest anerkendte og innovative urproducenter. Mærket består den dag i dag og fremstiller stadig ure af allerhøjeste kvalitet. Denne artikel handler om historien bag tilblivelsen af Jaeger-LeCoultre som et af verdens mest prestigefyldte urmærker.

Charles Antoine LeCoultre var en begavet ingeniør og dygtig håndværker. Disse evner anvendte han til at udvikle mekaniske komponenter, værktøj og instrumenter. Dette førte til at han i 1833 etablerede et mindre værksted, hvorfra han producerede og solgte sine opfindelser. På dette tidspunkt var LeCoultre 30 år gammel og arbejdede alene, hans produkter blev således solgt under navnet LeCoultre. Jaeger navnet kommer først til i 1925, men det vender vi tilbage til.

Begyndelsen: LeCoultre grundlægges

LeCoultre grundlagde sit værksted ved bredden af søen Joux, der ligger i Le Sentier i Schweiz. Byen Le Sentier var, dengang som nu, en lille by. I dag bor der omkring 3000 indbyggere, men horologisk set er byen ret interessant, da den også er hjemsted for både Patek Phillipe og Vacheron Constantin. En anden bemærkelsesværdig ting ved værkstedets placering er, at det i vintermånederne ikke var muligt at fragte gods til og fra værkstedet på grund af sne og is.

Charles Antoine Lecoultres værksted, hvor det hele begyndte.
Charles Antoine Lecoultres værksted, hvor det hele begyndte. Copyright “©Jaeger-LeCoultre”. All rights reserved.

Dette skabte problemer for producenterne i Genève omkring 60 kilometer derfra, LeCoultre blev nemlig hurtigt en af landets vigtigste producenter af dele og udstyr til urproduktion. Så hvis producenterne ville holde fabrikkerne i gang vinteren over, var det nødvendigt at fylde lagrene op.

Grunden til at LeCoultre blev så indflydelsesrig en leverandør var hans evne til at innovere. En af hans centrale skabelser var mikrometeret, et måleinstrument der kunne måle en tusindedel af en millimeter, også kaldet en mikron. LeCoultres instrument satte efter dets opfindelse i 1844 en ny standard for præcision, der muliggjorde produktionen af mere nøjagtige ure.

Læs også: Historien bag Omega

I midten af 1800-tallet foregik produktionen af ure ved, at producenter indkøbte dele fra mange forskellige, specialiserede underleverandører. Omkring 1866 valgte LeCoultre en anden tilgang. Under ledelse af Charles Antoines søn, Elie LeCoultre, begyndte firmaet at samle alle de nødvendige kompetencer til ur-produktion under ét tag.

Efter at LeCoultre begyndte at producere ure in-house, tog tingene fart. Firmaet udviklede i 1870 som de første et delvist mekaniseret produktionsapparat til komplicerede mekaniske ure. Samme år beskæftigede de også over 500 ansatte. I år 1900 havde LeCoultre produceret 350 forskellige kalibre, hvoraf mange havde komplikationer som kronograf og minutrepetition.

LeCoultre bliver til Jaeger-LeCoultre

Du har måske undret dig over, hvordan LeCoultre blev til Jaeger-LeCoultre som vi kender mærket i dag. Jaeger-navnet kommer fra en fransk urmager ved navn Edmond Jaeger. Edmond Jaeger havde omkring år 1900 udviklet en række utroligt tynde urværker, men manglede en producent, der evnede at producere dem i større antal. I 1903 tog LeCoultre udfordringen op under ledelse af Jacques-David LeCoultre, Charles Antoines barnebarn.

Lepine, et lommeur med verdens tyndeste urværk.
Lepine, et lommeur med verdens tyndeste urværk. Copyright “©Jaeger-LeCoultre”. All rights reserved.

Samarbejdet førte til at LeCoultre i 1907 kunne præsentere verdens tyndeste lommeur kaldet Lepine. Uret blev drevet af den berømte kaliber 145, produceret af LeCoultre. Værket var blot 1.38 mm tykt og er den dag i dag stadig det tyndeste værk af den type. 1907 var også året hvor Edmond Jaeger indgik en aftale med Cartier, der indebar at Cartier havde retten til alle de værker Jaeger udviklede over de næste 15 år. Disse værker blev alle produceret af LeCoultre for Cartier. Derudover købte Edmond Jaeger også patentet til det berømte Atmos-ur fra dets opfinder og gav LeCoultre licens til at producere det. De to firmaer arbejdede tæt sammen frem til 1937, hvor de to firmaer officielt fusionerede og blev til Jaeger-LeCoultre, som vi kender mærket i dag.

Reverso, Memovox og andre horologiske innovationer

De to firmaers samarbejde førte en række innovationer med sig. I 1929 kunne de præsentere det mindste mekaniske urværk verden endnu har set. Værket hedder kaliber 101, består af 74 dele, måler 14 x 4.8 x 3.4 mm og vejer blot 0.9 gram. Værket produceres stadig i dag, men kun i 50 eksemplarer om året på grund af behovet for specialfremstillede dele og ekspertise.

Jaeger-LeCoultre Reverso
Jaeger-LeCoultre Reverso 1931, det første Reverso. Copyright “©Jaeger-LeCoultre”. All rights reserved.

I 1931 så den berømte Reverso-model dagens lys. Reverso er den model der mere end nogen anden kendetegner Jaeger-LeCoultre og det er i dag stadig mærkets bedst sælgende model.

Det specielle ved Reverso-modellen er, at selve urkassen kan roteres, således vendes siden med glas og skive ind mod håndledet og stålbagsiden udad. Dette er smart, når man ønsker at beskytte uret mod ridser og stød.

Mekanismen blev udviklet til britiske polospillere for at beskytte deres ure mod skrammer i den til tider voldsomme sportsgren. Idéen til den roterbare urkasse fik den franske ingeniør René-Alfred Chauvet som gav Jaeger-LeCoultre licens til at anvende patentet.
I videoen nedenfor kan du se mekanismen i aktion.

I dag hvor brugen af safirglas har gjort urene langt mere robuste og de færreste kunder er polospillere, benyttes mekanismen også til andre formål end beskyttelse af uret. Jaeger-LeCoultre har lavet mange modeller af Reversoen, hvor begge sider af uret anvendes til at vise tiden. Det kan være en ekstra urskive som viser en anden tidszone eller andre komplikationer som for eksempel månefase, kalender, power-reserve indikator og meget andet.

I 1951 præsenterede Jaeger-LeCoultre en ny urmodel, der også skulle gå hen og blive ikonisk. Der er tale om Memovox, det første armbåndsur med alarmfunktion. Memovox betyder oversat noget i retning af “hukommelsens stemme”.

Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris, 1968.
Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris, 1968. En nyere udgave af Memovox modellen. Copyright “©Jaeger-LeCoultre”. All rights reserved.

Ovenfor ses en udgave af Memovox modellen fra 1968. Uret kan indstilles til at ringe og vibrere på håndledet, så man bliver mindet om det, man nu skal. Alarmfunktionen benyttes ved hjælp af den øverste krone, der både trækker alarmen op og indstiller tidspunktet for, hvornår den skal lyde. Tidspunktet angives af pilen på den inderste cirkel og vil altså på ovenstående ur lyde kl. 6. Funktionen blev også implementeret i dykkerure, hvor den var særligt praktisk, idet den kunne give dykkere besked om, hvornår det var tid til at begynde opstigningen.

Læs også: Historien bag Seiko

Det var historien om Jaeger-LeCoultre og nogle af deres berømte innovationer og modeller. Jaeger-LeCoultre hører til blandt den absolutte top inden for urmærker og fremstiller den dag i dag stadig nogle af de fineste urværker. Deres rejse fra hovedsageligt  at lave værker for andre mærker til senere også at fremstille deres egne ure er særligt interessant. Det har givet Jaeger-LeCoultre en enorm ekspertise og er nok en af grundende til at deres værker i dag opfattes som nogle af de mest nøjagtige og pålidelige.

Husk at ‘synes godt om’ Ure Til Tiden på Facebook, så får du besked hver gang, der kommer nye indlæg. Du finder facebooksiden her. Del også gerne siden med andre urtosser.

Hej, mit navn er Morten! Jeg har startet uretiltiden.dk for at få afløb for min interesse for mekaniske ure, der har varet i mange år efterhånden. Det er fedt at kunne dele min interesse og erfaringer med andre ligesindede, og forhåbentlig få nye interesserede med på vognen.

1 Kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.